Dow zakt meer dan 200 punten na hoogste inflatiestijging in 30 jaar

Dow zakt meer dan 200 punten na hoogste inflatiestijging in 30 jaar

bovenlijn

De aandelen daalden op woensdag, waarbij de Dow Jones Industrial Average meer dan 200 punten verloor nadat de consumentenprijsindex van oktober met het hoogste percentage in 30 jaar was gestegen, wat de vrees van beleggers dat hoge inflatie de recente marktrally zou kunnen doen ontsporen, nog groter maakte.

Belangrijkste feiten

De Dow daalde 0,7%, meer dan 200 punten, terwijl de S&P 500 0,8% daalde en de technologiezware Nasdaq Composite 1,7% verloor.

De consumentenprijsindex, een belangrijke maatstaf voor inflatie, steeg in oktober met 6,2% in vergelijking met een jaar geleden, het snelste stijgingstempo in 30 jaar, volgens gegevens van het Bureau of Labor Statistics op woensdag.

Het laatste rapport toonde aan dat de inflatie niet vertraagt: bange beleggers dumpten hoogvliegende technologieaandelen en zochten hun toevlucht in hedges zoals goud en bitcoin, terwijl de rente op staatsobligaties ook piekte.

Na de laatste inflatiegegevens gokt de markt er nu op dat de Federal Reserve de rente mogelijk eerder dan verwacht moet verhogen, met de eerste renteverhoging die al in juli 2022 wordt verwacht.

Aandelen van Big Tech-aandelen kelderden toen beleggers zich woensdag afkeerden van groeiaandelen: Amazon, Google-moeder Alphabet en Facebook-moeder Meta daalden allemaal met ongeveer 2%.

Tesla heeft deze week een deel van zijn verliezen teruggekregen nadat de aandelen met 4,3% stegen, terwijl de rivaliserende fabrikant van elektrische voertuigen Rivian de aandelen met 29% zag stijgen nadat hij naar de beurs ging met een waardering van $ 90 miljard – de grootste Amerikaanse beursgang sinds Facebook in 2012.

Cruciaal citaat:

“De inflatie blijft hardnekkig hoog, tot verbazing van velen die verwachtten dat de prijzen eerder terug naar de aarde zouden komen”, zegt Ryan Detrick, hoofdmarktstrateeg voor LPL Financial. “De waarheid is dat je een economie van $ 20 biljoen niet stil kunt leggen en geen hobbels voelt als deze opnieuw wordt opgestart, maar we hebben goede hoop dat de problemen met de toeleveringsketen de komende kwartalen zullen oplossen en dat de inflatie ook zou moeten kalmeren.”

Waarop moet u letten:

“De financiële markten hadden het feit geaccepteerd dat de prijzen zouden stijgen, maar met elke maand die verstrijkt is de inflatie alleen maar hoger gekropen”, aldus een nota van Hilltop Securities op woensdag. “Tussen nu en het einde van het jaar zal de vraag naar vakantiegoederen toenemen, terwijl het aanbod met transportbeperkingen moeite heeft om bij te blijven.”

Belangrijkste achtergrond:

Dit is de tweede neerwaartse dag op rij voor aandelen. Vóór de verliezen van dinsdag en woensdag had de S&P 500 acht opeenvolgende dagen winst geboekt – de beste reeks in meer dan twee jaar – en sloot hij voor het eerst boven de 4.700. De markten kregen een impuls van sterke bedrijfswinsten, maar beleggers blijven duidelijk bang voor hoge inflatie, die tot het einde van het jaar zal worden verergerd door arbeidstekorten en problemen met de toeleveringsketen. De Federal Reserve kondigde vorige week aan dat het zou beginnen met het verminderen van het historische stimuleringsniveau dat het de markten heeft geboden sinds het begin van de Covid-19-pandemie. Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat de hoge inflatie “naar verwachting van voorbijgaande aard zou zijn”.

Verder lezen:

Start-up elektrische voertuigen Rivian haalt $ 90 miljard waardering in grootste beursgang sinds Facebook (Forbes)

Aandelen beëindigen zegereeks nu beleggers vooruitkijken naar inflatiegegevens (Forbes)

Dit is waar beleggers zich het meest zorgen over maken, waaronder Meme-aandelen en China Real Estate, volgens het Fed-rapport (Forbes)

Vlees, gebruikte auto’s en pindakaas: dit kost meer vanwege de inflatiepiek (Forbes)

Source link

Zakelijk