Dow zakt 600 punten naar laagste niveau in twee maanden, omdat experts vrezen voor grote recessie-achtige ineenstorting met Evergrande

Dow zakt 600 punten naar laagste niveau in twee maanden, omdat experts vrezen voor grote recessie-achtige ineenstorting met Evergrande

bovenlijn

Aandelen daalden maandag naar het laagste niveau in maanden nadat de Chinese vastgoedgigant Evergrande waarschuwde dat het deze week moeite heeft om contant geld op te halen dat nodig is om rentebetalingen te doen, wat leidde tot een wijdverbreide wereldwijde uitverkoop en de bezorgdheid aanwakkerde over de mogelijk systeemrisico’s die zouden kunnen ontstaan ​​als ’s werelds meest schuldenlast projectontwikkelaar begint zijn enorme schuldverplichtingen van $ 300 miljard niet na te komen.

Belangrijkste feiten

Geleid door verliezen bij JPMorgan Chase, Goldman Sachs en apparatuurmaker Caterpillar, daalde de Dow Jones Industrial Average maandag met 615 punten, of 1,8%, tot 33.970, en bereikte het het laagste slotniveau sinds 19 juli.

Ondertussen daalden de S&P 500 en technologiezware Nasdaq respectievelijk 1,7% en 2,2%, waarbij energie- en industriële aandelen de verliezen opliepen; de indexen zijn nu 18% en 16% gestegen voor het jaar, terwijl de Dow 12,5% is gestegen.

“Het slechte nieuws blijft komen”, zei LPL Financial Ryan Detrick maandag in een notitie over de toenemende problemen van Evergrande, erop wijzend dat het bedrijf de handel in zijn onshore bedrijfsobligaties op zondag had opgeschort nadat kredietanalisten hadden gewaarschuwd om er niet in te investeren.

De ontwikkeling brengt Evergrande “een stap dichter bij herstructurering of wanbetaling”, voegt Detrick eraan toe. [investment bank] Lehman Brothers ging 13 jaar geleden onderuit’, aan het begin van de Grote Recessie.

Hoewel veel Aziatische markten wegens vakantie gesloten waren, leed de Hang Seng-index in Hongkong grote verliezen en daalde met 3,3% tot het laagste punt van het jaar.

Sleutelachtergrond

Evergrande, de op een na grootste vastgoedontwikkelaar van China, vertelde de banken vorige week dat het deze maand niet in staat zou zijn om schulden af ​​te betalen, waardoor zijn aandelen kelderden en een scherpe daling in de Chinese onroerendgoedsector veroorzaakte die zich snel verspreidde naar andere industrieën. Met zo’n 1.300 vastgoedprojecten in China, Evergrande in dienst heeft ongeveer 200.000 mensen en zegt dat het via zijn projecten jaarlijks ongeveer 2 miljoen banen creëert. Hoewel het vorig jaar meer dan $ 100 miljard aan inkomsten boekte, heeft Evergrande ook: vergaard meer dan $ 300 miljard aan schulden om de verheven ontwikkelingen sinds de oprichting 15 jaar geleden te helpen financieren. Hoewel Amerikaanse aandelen vorige week grotendeels onaangedaan waren door de onrust, zakten ze maandag snel na Bloomberg in. gemeld dat Evergrande aanstaande donderdag een rentebetaling van $ 84 miljoen zou kunnen missen.

tegendeel

Ondanks dat hij erkent dat de liquiditeitscrisis van Evergrande ‘enorm’ kan zijn, gelooft Detrick niet dat Evergrande tot een ineenstorting van Lehman-stijl kan leiden. In tegenstelling tot de investeringsbank, wordt het grootste deel van Evergrande’s schuld aangehouden in aandelenfondsen en aandelen, in tegenstelling tot banken of andere belangrijke instellingen, merkt hij op. Bovendien denkt Detrick dat de Chinese communistische regering waarschijnlijk zal ingrijpen om indien nodig een wanbetaling te voorkomen, en het bedrijf heeft ook activa die het kan verkopen om financiële verplichtingen na te komen.

Cruciaal citaat

“Markten zijn lange tijd tot in de perfectie geprijsd geweest, en in deze stilte van september, die door de geschiedenis heen nogal seizoensgebonden lijkt te zijn, hebben markten te maken met datgene waar ze het meest een hekel aan hebben: onzekerheid”, zegt vermogensadviseur David Bahnsen van The Bahnsen Group in Californië. schreef in een e-mail van maandag, waarin hij zei dat hij geen systeemrisico ziet voor de wereldeconomie van de Evergrande-situatie, maar voegde eraan toe: “Deze markt heeft lange tijd bijna geen neerwaartse volatiliteit gekend, en een terugval was al lang verwacht.”

Verder lezen

Hong Kong-index sluit 3,3% naar beneden terwijl Evergrande keldert, besmetting verspreidt (Forbes)

Evergrande’s noodlottige week, Chinese feestdagen zetten Yuan in de schijnwerpers (Bloomberg)

Source link

Zakelijk