Dow stort 550 punten in omdat DC-onzekerheid de slechtste maand van 2021 op de aandelenmarkt voedt

Dow stort 550 punten in omdat DC-onzekerheid de slechtste maand van 2021 op de aandelenmarkt voedt

bovenlijn

De aandelen daalden sterk donderdag toen wetgevers in Washington, DC, moeite hadden om overeenstemming te bereiken over uitgavenmaatregelen waar investeerders al weken op hadden geanticipeerd, waarbij een belangrijke Democratische senator zei dat hij alleen een enorm pakket sociale uitgaven zal steunen dat veel van de beleidsprioriteiten van president Joe Biden omvat als het prijskaartje meer dan gehalveerd wordt.

Belangrijkste feiten

Hoewel aandelen de dag met bescheiden winsten begonnen, zakte de Dow Jones Industrial Average donderdag met 547 punten, of 1,6%, tot 33.843, en boekte daarmee de ergste maandelijkse daling van het jaar.

Ondertussen daalde de S&P 500 met 1,2%, terwijl de technologiezware Nasdaq 0,4% daalde, waardoor elke index ongeveer 5% onder het hoogste niveau ooit eerder deze maand kwam.

De aandelen begonnen te dalen kort voor de middag donderdag, toen House Speaker Nancy Pelosi (D-Calif.) plannen herhaalde om verder te gaan met een stemming over een tweeledig infrastructuurvoorstel van $ 1,2 biljoen, ondanks tegenstand van progressieve House-voorstanders, die erop stonden dat ze alleen de Door de Senaat aangenomen wetsvoorstel zodra de Senaat vooruitgang boekt met een sociaal uitgavenpakket van $ 3,5 biljoen.

Dat pakket zou initiatieven financieren om de klimaatverandering te bestrijden en de socialezekerheidsuitkeringen over de komende tien jaar uit te breiden, wat neerkomt op een minder huiveringwekkende $ 350 miljard per jaar.

De verliezen verslechterden nadat senator Joe Manchin (DW.Va.), wiens stem cruciaal is, gezien de voorsprong van één stem van de Democraten in de kamer, aankondigde dat hij voorstander was van het verlagen van het totale prijskaartje van de gigantische rekening tot $ 1,5 biljoen.

Toe te voegen aan de onzekerheid, Manchin ook geconditioneerd zijn steun aan de Federal Reserve die een einde maakt aan haar ongekende stimuleringsinspanningen uit het pandemische tijdperk, die de markt hebben geholpen naar nieuwe hoogtepunten te stijgen en historisch lage rentetarieven en maandelijkse activa-aankopen van $ 120 miljard omvatten om contant geld in de economie te injecteren en de uitgaven te helpen ondersteunen.

Basisconsumptiegoederen en industriële waarden, twee sectoren die zijn gestegen in afwachting van de hogere fiscale uitgaven, leidden donderdagmiddag verliezen in de S&P en daalden respectievelijk met 1,5% en 1,4%.

Sleutelachtergrond

Wetgevers worden de komende weken geconfronteerd met een hele reeks kritieke deadlines terwijl ze racen om een ​​dreigende sluiting van de regering en een schuldenberg af te wenden, terwijl Democratische leiders proberen de agenda van Biden naar voren te halen. Naast de stemming over de infrastructuur die waarschijnlijk donderdag zal plaatsvinden, zal de Senaat naar verwachting volgende week stemmen over een maatregel om de schuldlimiet voor nog een jaar op te schorten. Op dinsdag, minister van Financiën Janet Yellen, wie is… waarschuwde de mogelijke wanbetaling zou een “economische catastrofe” kunnen veroorzaken, zei dat het departement waarschijnlijk zijn vermogen om de rekeningen van het land tegen 18 oktober te betalen zal uitputten, maar de Republikeinen hebben tot nu toe volgehouden dat ze het door het Huis aangenomen wetsvoorstel niet zullen steunen, en dringen erop aan dat de Democraten in plaats daarvan moeten inpakken de maatregel in een begrotingsplan om op een eenpartijbasis door te geven met behulp van een speciaal proces dat verzoening wordt genoemd. Schumer verwierp die optie donderdag echter en zei dat het “langgerekte, onvoorspelbare proces” te lang zou duren en “de stabiliteit van ons land nodeloos in gevaar zou brengen”.

Raaklijn

In een middagnota zei marktanalist Adam Crisaffuli, oprichter van Vital Knowledge Media, dat hij “zeer bezorgd” is dat de “ernstige patstelling” in Washington wetgevers zou kunnen dwingen om meer te bezuinigen op uitgavenplannen dan investeerders hadden verwacht. Hoewel Crisafulli gelooft dat het waarschijnlijk is dat er uiteindelijk een oplossing voor het schuldenplafond zal worden gevonden, zegt hij dat het “voor het eerst in jaren natuurlijk als een onderhandelingsinstrument wordt gebruikt, is duidelijk negatief.”

Verder lezen

Republikeinen blokkeren democratische inspanningen om het schuldenplafond te verhogen, aangezien ambtenaren waarschuwen voor economische catastrofe (Forbes)

Yellen waarschuwt dat de schatkist op 18 oktober geen geld meer heeft, wat ‘ernstige schade’ toebrengt aan het bedrijfsleven (Forbes)

Source link

Zakelijk