Dow stort 500 punten in omdat beleggers zich zorgen maken over het ‘ergst mogelijke’ inflatiescenario

Dow stort 500 punten in omdat beleggers zich zorgen maken over het ‘ergst mogelijke’ inflatiescenario

bovenlijn

Aandelen kregen dinsdag een klap nadat tegenvallende economische gegevens aantoonden dat de consumentenbestedingen meer daalden dan economen vorige maand hadden verwacht, wat de vrees opwekte dat de recent stijgende inflatie in combinatie met de verspreiding van de deltavariant zou kunnen leiden tot een periode van stagflatie – een ongewoon scenario dat tot brede marktuitverkoop in de verleden en wordt gekenmerkt door stagnerende economische groei en langdurige inflatie.

Belangrijkste feiten

Na maandag op een recordhoogte te zijn gesloten, daalde de Dow Jones Industrial Average met 490 punten, of 1,4%, tot 35.135 op dinsdagmiddag nadat het Census Bureau meldde dat de consumentenbestedingen van juni tot juli met 1,1% waren gedaald, omdat online-uitgaven en auto-aankopen meer vertraagden dan verwacht .

“Dit is hoe stagflatie eruit ziet”, schreef geldmanager Tom Essaye, oprichter van Sevens Reporter Research, in een notitie van dinsdag, wijzend op het consumentenvertrouwen dat “schokkend” raken hun laagste niveau in tien jaar vorige week als herinnering aan het “reële risico” dat het economisch herstel aanzienlijk vertraagt ​​als gevolg van de heropleving van de pandemie in de Verenigde Staten.

In een ander waarschuwingssignaal van stagflatie zegt Essaye dat de Empire Manufacturing Index van de New York Fed “een vergelijkbare kijk op de economie bood” op maandag, laten zien een sterker dan verwachte daling van de productieactiviteit vorige maand, terwijl de door consumenten betaalde prijzen juist stegen.

Hoewel hij volhoudt dat stagflatie, die in de jaren zeventig leidde tot een decennium van magere aandelenrendementen, nog niet is aangebroken, waarschuwde Essaye dat “de risico’s aanwezig zijn” en zei dat als de trend zich voortzet in de inflatie- en economische groeicijfers van de regering van augustus, “de markt zal niet goed reageren.”

In een maandagnota aan klanten waarschuwde JPMorgan dat de markten het komende jaar naast de inflatie een “zeer pessimistisch groeiscenario” zijn gaan prijzen, wat suggereert dat er een periode van stagflatie zou kunnen ontstaan, hoewel de investeringsbank zegt dat het scenario “onwaarschijnlijk” is omdat het is van mening dat de bezorgdheid over de groei die voortkomt uit de deltavariant “overdreven” is.

Net als JPMorgan zijn andere marktexperts van mening dat de deltavariant slechts een bescheiden effect zal hebben op het economisch herstel: Marc Zabicki, onderzoeksdirecteur van LPL Financial, zegt: “Tragere groei is niet per se slecht en houdt de inflatie op een afstand”, herhaalt hij. verwachting dat de prijzen volgend jaar zullen matigen zodra de pandemische knelpunten en materiaaltekorten afnemen.

Cruciaal citaat

“Stagflatie is in wezen een van de slechtst mogelijke economische omgevingen, en historisch gezien was het negatief voor aandelen in het algemeen en obligaties”, zei Essaye dinsdag, eraan toevoegend dat slechts een paar sectoren, waaronder landbouwgrondstoffen (zoals granen en vee) en basisconsumptiegoederen (zoals voedsel en huishoudelijke producten) hebben het in het verleden kunnen doorstaan.

Sleutelachtergrond

Stagflatie wordt in de jaren zeventig vaak geassocieerd met een zwakke economische groei en op hol geslagen inflatie – grotendeels gedreven door ‘torenhoge’ energieprijzen -, schreef Zabicki in een notitie van vrijdag. Dat decennium bedroeg de jaarlijkse inflatie gemiddeld 7,4% (vergeleken met 5,4% in juli), en de S&P gemiddeld een mager rendement van minder dan 2%. LPL verwacht dat een lagere werkloosheid het komende jaar de economische groei zal stimuleren, wat volgens Zabicki “een einde zou moeten maken aan de angst voor stagflatie die de laatste tijd de kop opsteekt”.

Raaklijn

Ondanks de recordhoogtes op de bredere markt, hebben de zorgen over de inflatie de technologie-zware Nasdaq de afgelopen maanden bijzonder hard geraakt. Hoewel het in 2020 met bijna 43% steeg, is de index dit jaar slechts 15% gestegen. Ondertussen is de S&P 20% gestegen, na een stijging van slechts 18% vorig jaar.

Verder lezen

Detailhandelsverkopen dalen meer dan verwacht door zwakke autoverkopen en minder online winkelen (Forbes)

Cathie Wood van Ark Invest slaat terug op ‘Big Short’-investeerder: hij begrijpt ‘explosieve groei’ in technologie niet (Forbes)

Source link

Zakelijk