Dow stijgt bijna 500 punten nadat de covid-pil van Merck ‘leven injecteert’ in dalende aandelen

Dow stijgt bijna 500 punten nadat de covid-pil van Merck ‘leven injecteert’ in dalende aandelen

bovenlijn

Door de verliezen van eerder deze week te verminderen, begon de aandelenmarkt oktober met sterke winsten nadat de farmaceutische gigant Merck had aangekondigd dat het de Amerikaanse regelgevende goedkeuring zou vragen voor zijn antivirale pil voor de behandeling van Covid-19, wat een stijging van de aandelen van de medicijnmaker aanwakkerde, terwijl het signaleerde aan Wall Street dat de economie – vertraagd door de deltavariant van Covid-19 – een sterke groei zou kunnen hebben naarmate de pandemie afneemt.

Belangrijkste feiten

De Dow Jones Industrial Average steeg met 482 punten, of 1,4%, tot 34.326 op vrijdag, waardoor verliezen werden teruggedraaid nadat de beleidsonzekerheid dinsdag een sterke uitverkoop veroorzaakte om de week af te sluiten met slechts 1,4%.

In de aanloop naar de index steeg Merck met 8%, terwijl Walt Disney, American Express en Visa elk ongeveer 4% stegen.

Ondanks forse verliezen voor vaccinproducenten zoals Moderna en BioNTech, herstelden de S&P 500 en tech-Nasdaq ook, met respectievelijk 1,2% en 0,8%, om de week af te sluiten met ongeveer 4% onder de recordhoogten ooit eerder deze maand.

Hoewel de aandelen aanvankelijk daalden in de pre-market trading, begonnen ze te stijgen zodra Merck aankondigde dat het een noodtoestemming van de Food and Drug Administration zou vragen voor Molnupiravir, waarvan het bedrijf zei dat het de risico’s op ziekenhuisopnames of overlijden halveerde wanneer het werd gegeven aan patiënten die risico liepen van ernstige ziekte.

In een middagnota noemde Oanda-analist Edward Moya de aankondiging van Merck een “gamechanger in de strijd tegen Covid” en merkte op dat de mogelijke goedkeuring ervan “het vertrouwen zou bevestigen dat volgend jaar sterk zal zijn”.

Hij wees erop dat de aankondiging “leven injecteerde” in de heropeningshandel, verwijzend naar investeringen in aandelen die naar verwachting zullen stijgen zodra de pandemie afneemt, met name die in de reis- en vrijetijdsruimte.

Raaklijn

United Airlines, Delta Air Lines, Penn National Gaming en Caesars Entertainment leidden allemaal winsten in de S&P, met een stijging tussen 6% en 8% op vrijdag, ondanks een daling van maar liefst 20% in de afgelopen drie maanden.

Cruciaal citaat

“De mooie start voor voorraden in oktober bevatte een doorbraak in de strijd tegen Covid en een veerkrachtige consument ondanks de deltavariant”, zei Moya, verwijzend naar de aankondiging van Merck en gegevens van het Commerce Department, die liet zien de consumentenbestedingen stegen in augustus met 0,8%, maar daalden met 0,1% in juli, lager dan aanvankelijk verwacht als gevolg van een slechter dan verwachte vraag naar vliegreizen en hotelaccommodatie.

Sleutelachtergrond

De rally van vrijdag volgt onmiddellijk op het einde van de slechtste maand voor aandelen sinds de pandemie de markten in maart 2020 voor het eerst bezoedelde. Hoewel belangrijke indices deze zomer recordhoogten bereikten, had de markt het de afgelopen weken moeilijk, aangezien nieuwe gegevens aantonen dat de heropleving van de pandemie het herstel van de arbeidsmarkt heeft verstikt en bedreigde economische groeivooruitzichten. Naast de onzekerheid hadden wetgevers deze week moeite om een ​​compromis te bereiken over twee grote uitgavenpakketten en maatregelen om de regering te financieren. Een cruciaal punt – het verhogen of opschorten van de schuldlimiet om te helpen voorkomen dat de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis in gebreke blijven – wordt geconfronteerd met een strakke deadline van 18 oktober. Minister van Financiën Janet Yellen heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat het missen van die deadline zou kunnen leiden tot een ‘economische catastrofe’.

Verder lezen

Dow stort 550 punten in omdat DC-onzekerheid de slechtste maand van 2021 op de aandelenmarkt voedt (Forbes)

Merck zegt dat zijn antivirale pil het risico op ziekenhuisopnames door Covid vermindert, en het aantal sterfgevallen halveert (Forbes)

Schumer stelt tijdlijn vast voor confrontatie met schuldenplafond terwijl wetgevers zich inspannen om ‘economische catastrofe’ af te wenden (Forbes)

Volledige berichtgeving en live updates over het Coronavirus

Source link

Zakelijk