Dow, S&P 500 klimmen naar nieuwe hoogtepunten na inflatiegegevens – maar dit is waarom technologieaandelen nog steeds dalen

Dow, S&P 500 klimmen naar nieuwe hoogtepunten na inflatiegegevens – maar dit is waarom technologieaandelen nog steeds dalen

bovenlijn

Grote aandelenindexen breidden woensdag hun recordhoogten uit nadat nieuwe economische gegevens aantoonden dat de recente stijging van de inflatie eindelijk zou kunnen matigen, maar hoewel de aanhoudende aanbodtekorten de prijzen niet sneller doen stijgen, brengen ze nog steeds een klap toe aan de chipproductieaandelen, waardoor de bredere technologiesector voor een tweede opeenvolgende dag lager naast een kelderende vaccinmaker.

Belangrijkste feiten

Na dinsdag op recordhoogtes te sluiten, klom de Dow Jones Industrial Average op woensdag 220 punten, of 0,6%, tot 35.484, terwijl de S&P 500 0,3% steeg tot 4.447 punten; de indexen zijn dit jaar nu respectievelijk ongeveer 17% en 20% gestegen.

Met de brede marktwinsten, lieten de ochtendinflatiegegevens zien dat de prijzen vorige maand met 5,4% op jaarbasis stegen, wat overeenkomt met de recordgroei van juni, maar beleggers kunnen “een beetje gemakkelijker ademen”, wetende dat de recentelijk stijgende statistiek eindelijk een hoogtepunt kan bereiken, Oanda Senior Market Analist Craig Erlam zei woensdag in een notitie.

Ondanks de bullish inflatie, zakte de technologiezware Nasdaq echter voor de tweede dag op rij, met 0,2% tot 14.765, waardoor de winst dit jaar terugliep tot slechts 16%.

Aan het hoofd van de verliezen in de index, stortte vaccinmaker Moderna meer dan 15% in nadat Bank of America in een notitie van dinsdag waarschuwde dat de waardering van het bedrijf, van bijna $ 200 miljard, “belachelijk” was in het licht van de verwachtingen dat de vraag naar Covid-19-vaccins zal uiteindelijk afnemen en tankinkomsten van naar schatting $ 20 miljard dit jaar, tot ongeveer $ 5,7 miljard in 2023.

Ondertussen hebben chipmakers Applied Materials, Lam Research en Nvidia de verliezen vanaf dinsdag uitgebreid en woensdag met maar liefst 2% gedaald nadat marktonderzoeksbureau TrendForce waarschuwde De prijzen van computerchips zouden later dit jaar moeten dalen als gevolg van tekorten aan het aanbod, die de halfgeleiderindustrie tijdens de pandemie bijzonder hard hebben getroffen.

Sleutelachtergrond

Toen de markten in maart 2020 crashten op het hoogtepunt van de pandemische onzekerheid, zei Fed-voorzitter Jerome Powell toegezegd om het “volledige scala aan instrumenten van de Fed om de Amerikaanse economie te ondersteunen” te gebruiken totdat “aanzienlijke verdere vooruitgang” is geboekt in de richting van een volledig economisch herstel. Sindsdien heeft de Fed de rente op historisch lage niveaus gehouden en heeft ze ongeveer $ 120 miljard in de economie geïnjecteerd elke maand door middel van obligatieaankopen, waardoor de aandelen worden aangewakkerd met een bijna onverminderde rally. De S&P is bijna 93% omhooggeschoten vanaf een mid-pandemische dieptepunt, terwijl de Dow en Nasdaq respectievelijk 85% en 115% stegen. aansporen tot problematische inflatie heeft dit jaar tot periodes van volatiliteit geleid, maar de Fed heeft herhaaldelijk volgehouden dat ze niet gelooft dat prijspieken tot dusver problematisch zijn geweest, en de gegevens van woensdag helpen de zaak van de centrale bank te versterken.

Cruciaal citaat

“Het verlichten van de prijsdruk, een sterk herstellende economie en een snel verbeterende arbeidsmarkt zullen de beleidsmakers van de Fed als muziek in de oren klinken”, zei Erlam woensdag. “Hoewel het de startdatum of zelfs het tempo van het afbouwen misschien niet verandert, geeft het [the Fed] een extra mate van comfort.”

Verder lezen

Inflatie houdt zomerpiek in stand en evenaart recent record (Forbes)

Dow, S&P bereiken nieuwe hoogtepunten als senaat $ 1 biljoen aan infrastructuurpakket goedkeurt (Forbes)

Dit is waarom het budgetplan van $ 3,5 biljoen van democraten van invloed kan zijn op elke Amerikaan (Forbes)

Source link

Zakelijk