Dow, S&P 500 eindigen week op nieuwe recordhoogtes, maar dit potentieel ‘pijnlijke’ risico kan een crash van 15% veroorzaken

Dow, S&P 500 eindigen week op nieuwe recordhoogtes, maar dit potentieel ‘pijnlijke’ risico kan een crash van 15% veroorzaken

bovenlijn

Grote beursindexen boekten vrijdag nieuwe recordhoogtes, maar experts van de Bank of America waarschuwden in een ochtendnota aan klanten dat de vele recente records de markt bijzonder kwetsbaar hebben gemaakt voor stijgende rentetarieven, wat zou kunnen leiden tot een mogelijk “pijnlijke” marktcorrectie zodra dit jaar.

Belangrijkste feiten

Na donderdag op een recordhoogte te zijn gesloten, steeg de Dow Jones Industrial Average met 15 punten tot 35.515 op vrijdag, terwijl toppresteerder Disney met 1% steeg, dankzij een verrassing winst van zijn themaparken afgelopen kwartaal.

De S&P 500, die donderdag ook op een recordniveau sloot, steeg 0,2% naar een hoogtepunt van 4.468, aangezien verschillende aandelen stegen na hun eigen klapperende inkomsten, waaronder Tyson Foods, een stijging van bijna 2,3%, en eBay, een stijging van 7,5%.

Maar Savita Subramanian van de Bank of America waarschuwde dat de S&P, na alleen al deze week drie slothoogten te hebben behaald, is gestegen tot niveaus die ‘statistisch duur’ zijn op bijna elke maatstaf die haar team van analisten volgt.

“Risico’s dreigen”, schreef het team van Subramanian vrijdag, en zei dat inflatie en een tragere winstgroei die later dit jaar worden verwacht, wijzen op een “pijnlijke neerwaartse trend” als de rente nog iets hoger wordt.

Ze wijzen op Fed-functionarissen heb gestart aan te dringen op afbouwen, wat inhoudt dat de rentetarieven worden verhoogd om de stijgende inflatie te helpen bestrijden.

Bank of America voorspelt dat de afbouwbesprekingen door de Fed in september zouden kunnen beginnen en ertoe zouden kunnen bijdragen dat de rente op tienjarige staatsobligaties, die doorgaans met stijgende rentes stijgt, tegen het einde van het jaar tot 1,9% zal stijgen – een beweging die volgens de analisten zou leiden tot een daling van 15% in de S&P als beleggers verzilveren aandelen om te beleggen in risicovrije staatsobligaties.

Raaklijn

Als een waarschijnlijk teken van een onstabiele markt, zijn verschillende aandelen deze week gedaald van recordhoogtes na waarschuwingen voor vertraagde groei, te hoge waarderingen en dreigende aanboduitdagingen. E-commercebedrijf Wish stortte vrijdag met 20% in na het bedrijf gewaarschuwd vertraagde groei zou de omzet dit jaar schaden, en vaccinmaker Moderna crashte deze week met bijna 20% nadat analisten van Bank of America de recente stijging van het aandeel onrealistisch noemden op basis van de financiële gegevens van het bedrijf. Ondertussen zijn chipmakers LAM Research en Micron Technology sinds afgelopen vrijdag tussen de 9% en 15% gedaald bedenkingen De prijzen van computerchips zullen later dit jaar dalen als gevolg van tekorten in het aanbod.

Verrassend feit

De SP gecrasht 15% in het vierde kwartaal van 2018 nadat de Fed de rente begon te verhogen. “Als Fed-functionarissen te snel handelen, zal dat uiteraard een probleem zijn voor de markten, zoals de geschiedenis keer op keer heeft bewezen”, schreef Tom Essaye, redacteur van het Sevens Report, in een notitie van donderdag.

Sleutelachtergrond

Toen de markten in maart 2020 crashten op het hoogtepunt van de pandemische onzekerheid, zei Fed-voorzitter Jerome Powell toegezegd om het “volledige scala aan instrumenten van de Fed om de Amerikaanse economie te ondersteunen” te gebruiken totdat “aanzienlijke verdere vooruitgang” is geboekt in de richting van een volledig economisch herstel. Sindsdien heeft de Fed de rente op historisch lage niveaus gehouden, terwijl ze elke maand ongeveer $ 120 miljard in de economie injecteerde door middel van obligatieaankopen, waardoor de aandelen in een bijna onverminderde rally werden aangewakkerd. De S&P is bijna 94% omhooggeschoten vanaf een mid-pandemische dieptepunt, terwijl de Dow en Nasdaq respectievelijk 85% en 115% stegen. De vrees dat de hogere uitgaven van de regering problematische inflatie zouden kunnen aanwakkeren, heeft dit jaar tot vlagen van volatiliteit geleid en in de afgelopen weken gedwongen sommige Fed-functionarissen om het beleid te heroverwegen.

Waar op te letten?

Deskundigen kijken scherp naar de jaarlijkse Jackson Hole-resorttrip van de Fed die gepland staat voor het weekend van 28 augustus. “We verwachten dat Fed-voorzitter Jerome Powell de basis zal leggen voor het afbouwen van Jackson Hole, met beleidsspecificaties die aankomen [at the Fed’s next meeting] op 22 september”, zei de oprichter van Vital Knowledge Media, Adam Crisafulli, in een notitie op vrijdag.

Verder lezen

Dow, S&P 500 klimmen naar nieuwe hoogtepunten na inflatiegegevens – maar dit is waarom technologieaandelen nog steeds dalen (Forbes)

Inflatie houdt zomerpiek in stand en evenaart recent record (Forbes)

Source link

Zakelijk