Deze trend wint sinds 2009

Deze trend wint sinds 2009

De aandelenmarkt begon de week bezorgd over het verloop van zowel de inflatie als de rentetarieven. Tegen het einde van de week leek inflatievrees de boventoon te voeren, hoewel verschillende bedrijven ondanks de uitdagingen sterke winsten rapporteerden. Het rendement op de 10-jarige T-Note sloot de week lager af en de gemengde handel in de gemiddelden deed denken aan de zomer

Op vrijdag sloot de Dow Jones Industrials 269 punten lager, terwijl de Nasdaq 100 Index meer dan 90 punten of 0,55% steeg. Het was opnieuw een goede week voor de Nasdaq 100, aangezien deze opnieuw significante nieuwe hoogtepunten behaalde met 2,3%. Dit in tegenstelling tot de daling van 2,8% in de iShares Russell 2000.

De S&P 500 behaalde een winst van 0,3%, terwijl de Dow Jones Transportation Average 1,%% net iets zwakker verloor dan de Dow Jones Industrial 1,4% verlies. De Dow Jones Utility Average sloot de week 0,7% hoger.

De marktactie van vorige week had een overheersend thema, groei-overwaarde. Vorige week steeg de S&P Growth Index (IGX) met 4,1%, terwijl de S&P Value Index (IVX) met 0,51% daalde. Dat is een significant verschil.

De IGX bestaat volledig uit groeiaandelen en de IGX uit waardeaandelen. Groeiaandelen vertonen doorgaans de ‘sterkste groeikenmerken’. Ze maken vaak deel uit van nieuwe industrieën met een aantrekkelijk verhaal en een hoog winstpotentieel. Deze aandelen zijn echter vaak volatieler dan de totale markt.

Waardeaandelen zijn aandelen met een sterke balans en worden als ondergewaardeerd beschouwd op basis van de analyse van hun fundamenten zoals boekwaarde, winst en verkoop tegen prijs. Zowel waarde- als groeicomponenten worden ontleend aan de S&P 500.

De meest gebruikelijke methode om de trend in $ IGX versus $ IVX te bepalen, is door een verhouding van beide uit te voeren. Wanneer de ratio stijgt, is de groei leidend, en wanneer deze daalt, dan leiden waardeaandelen. Deze maandelijkse grafiek van de ratio gaat terug tot november 1999 en bevat een 20-maands exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) van de ratio (rood). De ratio bereikte een piek in juni 2000 toen waardeaandelen de groei leidden tot de markttop in 2007, toen groeiaandelen de waardeaandelen begonnen te leiden.

Al met al heeft deze trend zich voortgezet sinds het dieptepunt van de berenmarkt in 2009. Er zijn verschillende keren geweest dat de ratio daalde omdat waardeaandelen gedurende maandenlange perioden beter presteerden dan groei. Dat was het geval in de herfst van 2020, toen de ratio een piek bereikte en vervolgens in mei terugviel naar de 20-maands EMA, punt 1,

De daling van de ratio is duidelijker zichtbaar op de weekgrafiek en begin juni werd de ratio hoger door de ondersteuning op lijn b. Dit ging gepaard met een bullish divergentie in de MACD-His, regel d. Toen de rally zich in augustus voortzette, gaf de dagelijkse analyse de voorkeur aan een opleving van de waarde, maar “de maandelijkse en wekelijkse analyse van de verhouding groei versus waarde is positief en is gunstig voor groeiaandelen”.

De weekgrafiek toont de voltooiing van de handelsrange voor het hele jaar, lijn a en b, eind oktober. De stijging van vorige week is duidelijk te zien op de wekelijkse grafiek en de voltooiing van de handelsrange geeft aan dat de ratio zelfs nog hoger kan gaan. De MACD-Hi kwam drie weken geleden boven de nullijn, maar ligt nog steeds ruim onder de high van juli. De dagelijkse analyse (niet weergegeven) ziet er sterk uit, hoewel de verhouding aan de positieve kant is.

Dus hoe zien de interne markt er na vorige week uit? Het grootste deel van de wekelijkse Regels vooruit/weigeren zijn nog steeds positief, behalve de Russell 2000 A/D-lijn die recentelijk een recordhoogte heeft bereikt. Er waren vorige week behoorlijk zware verkopen, aangezien er op de NYSE slechts 1034 oplopende problemen waren en 2491 afnemende problemen.

De dagelijkse grafiek van de Spyder Trust (SPY) ziet er over het algemeen positief uit, hoewel het de maandelijkse R1-weerstand van $ 470,42 niet overtuigend heeft kunnen overwinnen. SPY zit ruim boven de sterk stijgende 20-daagse EMA en de 50 en 100-daagse MA’s. De SPY zou gemakkelijk een verdere terugval kunnen zien, aangezien het de week 1,2% boven zijn 20-daagse EMA sloot op $ 463,11. De MA’s-analyse geeft aan dat het nog te vroeg is om naar een serieuzere top te zoeken.

De dagelijkse op-/afnamelijnen weerspiegelen de verschillen tussen de verschillende markten en de sterkte van de groeiaandelen. De Nasdaq 100 A/D-lijn (niet afgebeeld) maakte dinsdag een nieuwe high en sloot de week boven zijn WMA. De S&P 500 A/D-lijn bereikte toen ook een nieuw hoogtepunt en sloot nauwelijks onder zijn EMA. De NYSE Stocks Only A/D-lijn is de zwakste omdat deze ruim onder de EMA en de steun op lijn d is gedaald. De NYSE All A/D-lijn maakte in oktober een grote doorbraak van een handelsbereik van vier maanden, lijn e, wat een zeer bullish ontwikkeling is. De A/D-lijn maakte de afgelopen week lagere hoogtepunten en is weer onder de EMA gedaald. De convergerende steun is nu bereikt, dus de A/D-nummers zijn de komende twee weken belangrijk.

De energie- en financiële aandelen hadden de dupe van de verkoop van vorige week, aangezien aandelen zoals JP Morgan Chase (JPM) en Exxon Mobil deze maand bijna 5% zijn gedaald, terwijl Apple Inc. (AAPL) meer dan 7% is gestegen. Dit versterkt het selectieve proces dat nodig is voor nieuwe aankopen. Probeer prijzen te vermijden en het risico is groot als u te ver van de ondersteuning koopt. Voor de meesten is het genieten van Thanksgiving de beste strategie voor de komende week.

Source link

Zakelijk