Deze aandelen en oliemiljardairs profiteren van de stijging van de energieprijzen

Deze aandelen en oliemiljardairs profiteren van de stijging van de energieprijzen

bovenlijn

Terwijl de stijging van de olieprijzen aanhoudt te midden van een toenemende vraag en een aanbodtekort dat de prijzen voor alle soorten brandstoffen heeft opgedreven, stijgen de energievoorraden – in sommige gevallen met driecijferige rendementen – terwijl verschillende Amerikaanse oliemagnaten hun nettowaarde zien stijgen .

Belangrijkste feiten

Met een krap wereldwijd aanbod en een sterke opgekropte vraag wereldwijd terwijl landen herstellen van de pandemie, blijven de olieprijzen in de buurt van het hoogste punt in zeven jaar van ongeveer $ 85 per vat, terwijl de kosten van de Amerikaanse benchmark voor ruwe olie dit jaar tot nu toe met ongeveer 70% zijn gestegen.

De stijging van de olieprijzen maakt deel uit van een wereldwijde energiecrisis die de prijzen voor alle soorten brandstoffen heeft doen stijgen: benzine is in de VS duurder dan ooit sinds 2014, de prijs van aardgas is dit jaar meer dan verdubbeld en zelfs steenkool is explodeerde – met landen als China en India die de productie zo snel mogelijk opvoerden.

Eerder deze week bereikte het SPDR Oil & Gas Exploration & Production Fund, dat de energiesector volgt, het hoogste niveau sinds juni 2019 en is tot nu toe meer dan 80% gestegen in 2021.

Te midden van de zinderende rally zijn aandelen van oliemaatschappijen dit jaar omhooggeschoten, met de meeste rendementen met dubbele cijfers, waaronder Chevron (+33%), Exxon Mobil (+55%), Hess (+58%), ConocoPhillips (+89%). ), Occidental Petroleum (+92%) en Diamondback Energy (+122%).

Verschillende Amerikaanse oliemagnaten hebben daardoor hun rijkdom zien stijgen: Harold Hamm, pionier op het gebied van fracking, wiens Continental Resources een van de grootste onafhankelijke oliemaatschappijen van het land is, is nu $ 15,8 miljard waard – een stijging van $ 9,4 miljard slechts zes maanden geleden, door Forbes‘ schat.

George Kaiser, die de Kaiser-Francis Oil Company leidt, is $ 10,5 miljard waard, vergeleken met $ 5,8 miljard zes maanden geleden, volgens Forbes, terwijl Jeffrey Hildebrand van Hilcorp (Amerika’s grootste particuliere oliemaatschappij qua productievolumes) zijn fortuin heeft zien verdrievoudigen tot $ 6 miljard.

Belangrijkste achtergrond:

Het tij is echt gekeerd sinds vorig jaar, toen de olieprijzen kort daalden onder $ 0 per vat in april 2020, toen de vraag kelderde en bedrijven geen opslagtanks meer hadden om brandstof te tanken die niemand gebruikte. Terwijl landen zich blijven herstellen van de door pandemie veroorzaakte economische malaise, is de vraag naar olie echter sneller gestegen dan de producenten het aanbod kunnen opvoeren. Wat het nog erger maakt, zijn de tekorten aan kolen en aardgas die de olieprijs nog verder opdrijven.

Waarop moet u letten:

De olieprijs zou kunnen blijven stijgen. Na OPEC opteerde tegen Door de olieproductie eerder deze maand op te voeren, voorspelden analisten van Bank of America dat de prijs van ruwe olie zou stijgen tot boven $ 100 per vat. Analisten bij Goldman Sachs schatten onlangs dat de wereldwijde vraag naar olie bijna volledig hersteld was van de door pandemie veroorzaakte ineenstorting van vorig jaar en “binnenkort” haar pre-pandemische piek zou bereiken. Het bedrijf nu voorspelt dat olie de komende jaren gemiddeld $ 85 per vat zou kunnen zijn.

Raaklijn:

Wat verder vooruitkijkend, lijken wereldwijde inspanningen om zich te concentreren op klimaatverandering een aanzienlijke mismatch op lange termijn tussen vraag en aanbod van olie te creëren. Omdat Big Oil zichzelf voortdurend in het vizier bevindt, heeft de industrie geprobeerd de olieproductie te verkleinen en in plaats daarvan te investeren in hernieuwbare energie, zelfs ten koste van lagere marges. Het Internationaal Energie Agentschap ontdekte onlangs in een nieuw rapport, echter, dat voor landen als de VS om de CO2-uitstoot tegen 2050 te verminderen, het olieverbruik tegen 2025 moet pieken. De kicker: op basis van de huidige investeringen zal groene stroomopwekking niet voldoende zijn om het olieverbruik te vervangen tot ten minste 2035.

Verder lezen:

Energiecrisis 2021: hoe erg is het en hoe lang duurt het? (Forbes)

Source link

Zakelijk