De rijkste familie van Thailand consolideert Siam Makro, Lotus-winkels in een deal van $ 6,7 miljard

De rijkste familie van Thailand consolideert Siam Makro, Lotus-winkels in een deal van $ 6,7 miljard

Charoen Pokphand Groep– gecontroleerd door Thailand’s rijkste man Dhanin Chearavanont en zijn familie – consolideert zijn winkelactiva door het meerderheidsbelang van het bedrijf in de Lotus-winkelketen te verkopen aan Siam Makro, dat ook wordt gecontroleerd door CP Group.

Onder de deal die dinsdag aan de Thaise beurs werd aangekondigd, Siam Makro– Thailand’s grootste exploitant van zelfbedieningswinkels – zal 76% van Lotus van CP Retail Holding kopen voor 218 miljard baht ($ 6,7 miljard) in een deal voor alle aandelen. Als betaling voor de overname van het Lotus-belang zei Siam Makro dat het 5 miljard aandelen tegen 43,50 baht per stuk zal uitgeven aan aandeelhouders van CP Retail, waaronder CP All, Charoen Pokphand Holding Co. en CP Merchandising Co.

Na voltooiing van de aandelenruil zullen de aan CP Group gelieerde ondernemingen een deel van hun aandelen in Siam Makro verkopen om de discountwinkel als beursgenoteerde entiteit te behouden, aldus het bedrijf in een verklaring.

De overname ondersteunt de langetermijnstrategie van het bedrijf om een ​​leider te worden in de detailhandel en groothandel in Thailand en Maleisië, terwijl het de groep in staat stelt te concurreren met retailers in de hele regio, zei Siam Makro. Lotus exploiteert ongeveer 2.000 winkels in Thailand en 62 winkels in Maleisië, terwijl Siam Makro 137 winkels heeft in Thailand.

Met een grotere voetafdruk zei Siam Makro dat het van plan is een e-commerce-boodschappenplatform op te zetten in Zuidoost-Azië dat effectief kan concurreren met internationale spelers. De combinatie van Siam Makro en Lotus zal ook helpen de operationele efficiëntie van de groep te verbeteren door het optimaliseren en stroomlijnen van activiteiten zoals supply chain management, voegde het eraan toe.

De deal komt nadat CP Group in maart 2020 de activiteiten van Lotus in Thailand en Maleisië opnieuw heeft overgenomen van de Britse retailer Tesco voor $ 10,6 miljard toen de Covid-19-pandemie zich begon te verspreiden.

De aankoop van Lotus vorig jaar betekende de terugkeer van de supermarkt- en hypermarktketen naar CP Group, die Lotus oorspronkelijk in 1994 oprichtte als Lotus Supercenter. In de nasleep van de Aziatische financiële crisis werd CP Group gedwongen om de retailer in 1998 aan Tesco te verkopen. .

Dhanin en zijn drie broers halen hun rijkdom voornamelijk uit CP Group, een van ’s werelds grootste producenten van diervoeder en vee. Hun vader Chia Ek Chor en zijn broer Choncharoen Chiaravanont begonnen het bedrijf in 1921 als een winkel waar ze vanuit China geïmporteerde zaden aan Thaise boeren verkochten. Tegenwoordig bezit CP Group ook 7-11 winkels in heel Thailand, heeft het een meerderheidsbelang in mobiele operator True Corp en heeft het een belang in onroerend goed.

Dhanin, 82, was 48 jaar lang voorzitter en CEO van CP Group tot hij aftrad in 2017. Hij en zijn broers en zussen hadden een nettowaarde van $ 30,2 miljard toen de lijst van Thailand’s 50 rijkste in juli werd gepubliceerd. Dhanins oudste zoon, Soopakij, en de jongste, Suphachai, zijn respectievelijk voorzitter en CEO van CP.

Source link

Zakelijk