De recessie in Australië is net zo’n probleem voor Biden als Sydney

De recessie in Australië is net zo’n probleem voor Biden als Sydney

Als president Joe Biden zich afvraagt ​​waar de Amerikaanse economie de komende maanden naartoe gaat, kan zijn team gegevens over detailhandelsverkopen, investeringen en werkgelegenheid onder de loep nemen. Nog betere inzichten kunnen 9.800 mijl verderop in Sydney worden gevonden.

De omvangrijke en open Groep van 20-economie van Australië komt vaak het dichtst in de buurt van een systeem voor vroegtijdige waarschuwing. Niet helemaal formeel in Azië, Australië is dat zeker van de meest dynamische handelsregio. De zigs en zags die Amerika ervaart, komen vaak als eerste naar beneden.

En op dit moment flitst Australië iets dat bijna rood is voor ’s werelds grootste economie. Een who’s-who van topeconomen daar is het eens Australië krimpt ineen (we zullen het woensdag zeker weten wanneer de gegevens over het bruto binnenlands product worden vrijgegeven). Maar voorspellingen bij AMP Capital Investors, Citigroup, Commonwealth Bank of Australia en elders zijn het erover eens dat Covid-19-gerelateerde lockdowns het bbp in het rood duwen.

Dit verhoogt de druk op de regering van premier Scott Morrison in Canberra om moedig op te treden – zowel om sneller vaccinaties te krijgen als om de groei te ondersteunen. De meest directe uitdaging is echter het hoofdkantoor van de Reserve Bank of Australia in Sydney.

Nog maar een maand geleden waren traders er bijna zeker van dat het team van RBA-gouverneur Philip Lowe zou afbouwen. Het was een groot probleem. Het zou betekenen dat een centrale bank van de G-20, die als een wereldwijde windwijzer wordt beschouwd, verder gaat dan de crisisstimulans van de afgelopen jaren. Een veelbelovend teken voor groei overal.

De verwachting was dat het team van Lowe zou terugschroeven op wekelijkse obligatieaankopen. Hoewel de benchmark contante rente effectief op nul zou blijven, zou de symboliek hebben aangetoond dat de RBA een uitweg uit gratis geld vond die noch de VS, noch Japan, noch Europa tot nu toe hebben gevonden.

Nou, kras dat maar eens. Lowe zal niet snel naar het rempedaal grijpen omdat de Delta-variant herstelt hoop. Zoals Fitch Solutions waarschuwt, vormt Delta een “ernstige bedreiging voor het groeiherstel van Azië in 2021.” Hieruit volgt dat de hoop op een levendiger en normaler 2022 nu steeds meer twijfelachtig wordt. Dat geldt ook voor China, de grootste handelsnatie.

Dit alles voorspelt slecht voor de economie van Biden naarmate 2022 nadert. Misschien geen recessie, maar ook geen groeitraject dat leidt tot bbp-percentages die de potentiële inflatie overschrijden. Een dergelijk scenario zou niet als catastrofaal worden beschouwd in, laten we zeggen, India of Indonesië. Maar in de VS, die de reservevaluta drukt, is het een zeer gevaarlijk traject. En een die niet gemakkelijk zou zijn voor de voorzitter van de Federal Reserve Het team van Jerome Powell vechten.

Maar als je het anders bekijkt, suggereren de gebeurtenissen in Australië dat inflatiezorgen in het westen inderdaad overdreven kunnen zijn. Aangezien Covid-19-lockdowns aanhouden en zelfs uitbreiden, zal de dynamiek van de vraag of het prijszettingsvermogen waarschijnlijk niet snel weer normaal worden.

Het is moeilijk om veel optimisme te genereren wanneer, zoals econoom Shahana Mukherjee van Moody’s Analytics het stelt, “voorheen goed bewaakte landen zoals China en Australië ook in de strijd zijn met miljoenen die onder nieuwe lockdowns zijn geplaatst.”

Mukherjee voegt eraan toe dat “de uitdagingen voor het herstel van Azië gevarieerd en evoluerend zijn. In zwaar getroffen landen zoals Maleisië en de Filippijnen, waren de beperkingen niet effectief bij het indammen van uitbraken, waardoor een uitbreiding van de remmende stoepranden werd opgelegd. Terwijl anderen, zoals Indonesië, een minder conservatieve benadering hebben gekozen, bestaat er een reëel risico dat de economische kosten van het te vroeg versoepelen van de beperkingen aanzienlijk opwegen tegen de kortetermijnvoordelen van heropening. Ter vergelijking: hoewel de intense tweede golf van India is blijven stabiliseren, blijven de risico’s van een naderende derde golf relevant en zouden kunnen leiden tot een gespreide opleving in de komende kwartalen.”

Het resultaat, zegt ze, is dat de nieuwe Covid-golven de urgentie voor leiders in de Aziatische regio vergroten om de vaccinatiegraad op te voeren. “Maar,” voegt Mukherjee toe, “zelfs met deze toename in momentum, zijn beleidsverschuivingen in vaccinvoorkeur en leveringskwesties belangrijke bindende factoren die de vooruitgang van de regio zullen matigen en de timing van het bereiken van de veerkracht van de kudde zullen vertragen.”

Japan beleeft record Covid-19-infecties in de nasleep van de Olympische Zomerspelen in Tokio. Nu de regering haar toch al langdurige noodtoestand verlengt, zal het vertrouwen van het bedrijfsleven en de consument zeker nieuwe klappen krijgen.

Lastiger is misschien wat Australië telegrafeert over China. De hoop op een ‘V-vormig’ herstel in de grootste economie van Azië is allang de bodem ingeslagen. Is het struikelen van Australië indicatief voor grotere problemen die komen gaan?

Al 20 jaar is Australië, dat rijk is aan hulpbronnen, misschien wel ’s werelds grootste hefboomeffect op de Chinese vraag. Een opeenvolging van regeringen stuurde enthousiast meer en meer aluminium, rundvlees, kolen, koper, goud, ijzererts, petroleumgassen, wijn en andere producten naar China.

Nu zorgt de vertragende Chinese vraag ervoor dat Australië in gevaar komt. Het is ingewikkelder dan dat. Canberra en Peking verhandelen weerhaken over de oorsprong van het coronavirus. De regering van Morrison heeft die van president Xi Jinping woedend gemaakt door een onderzoek te eisen naar… hoe het virus begon en de trage en ondoorzichtige reactie van China.

Toch zijn de knipperende rode lichten die uit Australië komen een waarschuwing voor leiders overal dat de wereldwijde opleving niet zo groots is als gehoopt. En dat is net zo goed een waarschuwing voor Biden als voor wie dan ook.

Source link

Zakelijk