De Amerikaanse economie wordt mogelijk geconfronteerd met een nieuwe recessie, suggereert nieuw onderzoek

De Amerikaanse economie wordt mogelijk geconfronteerd met een nieuwe recessie, suggereert nieuw onderzoek

Volgens nieuw onderzoek van David Blanchflower, voormalig lid van de Bank of England, zou de Amerikaanse economie binnen de komende zes maanden opnieuw een neergang tegemoet kunnen gaan, als de dalende verwachtingen van de consument een leidraad zijn.

Het is een contra-intuïtieve voorspelling gezien al het gepraat over herstel en inflatievrees dat momenteel het economische debat doordringt. Het bruto binnenlands product van de VS steeg in het tweede kwartaal met 6,7% op jaarbasis, terwijl de consumentenprijzen in het jaar tot september 5,4% bedragen.

Maar Blanchflower, nu aan het Dartmouth College, en zijn co-auteur Alex Bryson, suggereren dat de bovenstaande cijfers slechts een blik in de achteruitkijkspiegel bieden.

“Het lijkt ons dat de kans groot is dat de Verenigde Staten eind 2021 in een recessie belanden”, schrijven de auteurs in een nieuwe onderzoekspaper. “Het meest overtuigende bewijs is afkomstig van de verwachtingsgegevens van de Conference Board voor de acht grootste staten.”

Ze zeggen dat een recente scherpe daling van het werkloosheidspercentage tot onder de 5% het gevolg is van een ongewoon ondersteunend begrotingsbeleid, waardoor andere tekenen van zwakte in de vooruitzichten worden gemaskeerd.

Die cijfers laten een daling zien die vergelijkbaar is met die in 2007, net voor het begin van de Grote Recessie, de ergste in generaties.

Blanchflower merkt op dat voorspellers die neergang volledig hebben gemist, ondanks waarschuwingssignalen van huisvesting en financiën dat er iets mis was.

“In het voorjaar van 2007 wezen kwalitatieve gegevens erop dat er over een paar maanden een recessie zou komen en dit werd genegeerd”, zegt hij. “Vandaag rapporteren we gelijkwaardig bewijs voor de VS met vergelijkbare dalingen die erop wijzen dat de VS nu, eind 2021, in een recessie terechtkomt.”

De oproep staat in schril contrast met de prognoses van de particuliere sector en die van functionarissen van de Federal Reserve, die zien dat de Amerikaanse economie dit jaar met 5,9% en volgend jaar met 3,8% groeit.

Tegen die achtergrond zijn functionarissen van plan om hun maandelijkse obligatieaankopen van $ 120 miljard terug te schroeven vanaf november, en de financiële markten zijn al halverwege tot eind 2022 begonnen met het inprijzen van de eerste renteverhoging.

“De Fed lijkt af te stevenen op voortijdige verkrapping”, zei Blanchflower. “De Fed heeft de Grote Recessie gemist en de zorg is dat ze de volgende hebben gemist.”

De resultaten van Blanchflower en Bryson houden een lange historische periode vast, wat hen extra vertrouwen geeft in de prognose.

“We laten zien dat indexcijfers voor consumentenverwachtingen van zowel The Conference Board als de University of Michigan economische neergang voorspellen tot 18 maanden van tevoren in de Verenigde Staten, zowel op nationaal als op staatsniveau”, schrijven ze.

“Alle recessies sinds de jaren tachtig zijn voorspeld door minstens 10 en soms veel meer puntendalingen in deze indices.”

Source link

Zakelijk