Carnival, Royal Caribbean en Norwegian Cruise Line neer op COVID-zorgen

Carnival, Royal Caribbean en Norwegian Cruise Line neer op COVID-zorgen

Belangrijkste leerpunten:

  • Futures op aandelenindexen zijn gemengd terwijl Europa worstelt met stijgende COVID-19-gevallen
  • Reis- en vrijetijdsstrijd die twijfel zaait over de heropening van de handel
  • Luchtvaartmaatschappijen drukken door ondanks zorgen over COVID-19

Aandelenindexfutures waren gemengd vóór de opening, aangezien de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500-indexfutures wijzen op een lagere opening. De Nasdaq-futures wijzen echter hoger. De negativiteit lijkt te zijn ingegeven door de toenemende COVID-19-gevallen, met name in Europa. Olieprijzen (/CL) en obligatierendementen vallen ook in het nieuws omdat Europese regeringen, met name Oostenrijk, op de gevallen reageren met meer lockdown-maatregelen.

Het COVID-19-nieuws lijkt de reis- en vrijetijdsaandelen te raken. De cruisemaatschappij Carnival (CCL) verloor 2,82% in premarket trading. Royal Caribbean (RCL) en Norwegian Cruise Line (NCLH) daalden ook met respectievelijk 1,97% en 2,88%.

Cryptocurrencies verkopen nog steeds met Bitcoin (MBT) van de ene op de andere dag met 1,72% gedaald en met ongeveer 15% gedaald ten opzichte van het hoogste punt in november. Ethereum is de afgelopen 24 uur met 1,9% gedaald en Dogecoin is met 1,9% gedaald. De uitverkoop werd vorige week veroorzaakt toen China crypto’s bleef aanpakken en de dollar sterker maakte. Vanmorgen lijkt de dollar een beetje te verzwakken, wat crypto’s zou kunnen helpen.

Hoewel de eerste reactie begrijpelijkerwijs negatief is, lijkt er geen sprake van paniekverkopen. Bovendien heeft CNBC zojuist gemeld dat de FDA de Moderna (MRNA) booster-injectie voor alle volwassenen heeft goedgekeurd. De aankondiging leidde tot een rally van 5,6% in het aandeel.

Zelfs met het lockdown-nieuws, zou vandaag waarschijnlijk een beetje als een expiratie-vrijdag aanvoelen, omdat investeerders bezig zullen zijn met het afronden van zaken vóór de Thanksgiving-vakantie van volgende week. Dit kan een beetje meer volatiliteit betekenen dan normaal, aangezien handelaren in opties en futures kunnen besluiten om posities te sluiten of door te rollen naar latere maanden.

Ten slotte zou in het weekend een nieuwe Fed-chef kunnen worden benoemd. Als president Joe Biden iemand anders kiest dan de huidige Fed-voorzitter Jerome Powell, zal de markt waarschijnlijk reageren. Als de aankondiging komt, kijk dan zondagavond naar de termijnmarkt.

De kracht van de Nasdaq komt niet van halfgeleidermaker Applied Materials (AMAT). Het bedrijf is bijna 6% gedaald in de premarket-handel nadat het de winstramingen heeft gemist en wijst op aanhoudende problemen met de toeleveringsketen in 2022. Palo Alto Networks (PANW) is echter met 3,8% gestegen dankzij beter dan verwachte winsten en betere winstvooruitzichten.

Intuit (INTU) doet zijn best om de Nasdaq hoger te krijgen. Het aandeel steeg 12,57% in premarket-handel na het verslaan van de verwachtingen van top- en bottom-line analisten. Het bedrijf verhoogde ook zijn omzetverwachting voor het hele jaar vanwege de sterke vraag en de recente overname van Mailchimp.

Na de sluiting van donderdag maakten Ross Stores (ROST) en Williams-Sonoma (WSM) beter dan verwachte winsten en inkomsten bekend. Beide aandelen daalden echter in de handel na sluitingstijd. Ross gaf zwakkere winstverwachtingen voor het volgende kwartaal. Hoewel Williams-Sonoma waarschuwde dat het tot medio 2022 voorraadtekorten kan hebben, waardoor het meer dan 8% moet verkopen in de afterhours-handel. Foot Locker (FL) zal naar verwachting vandaag de winst bekendmaken, maar handelt voor de opening al met 4,86% lager.

Wat een verschil een dag maakt. De sector cyclische consumentengoederen was donderdag de best presterende sector en werd aangevoerd door de retailers. De Dow Jones US Retail Index ($DJUSRT) steeg 1,14%. Verschillende retailers maakten beter dan verwachte winsten bekend, waaronder Macy’s (M), BJ’s Wholesale Club (BJ), Kohl’s (KSS), Children’s Place (PLCE) en meer.

Een retailer die meer dan 13% daalde, was Petco (WOOF). Het bedrijf versloeg de winst en omzet en verhoogde zelfs zijn inkomsten en omzetverwachtingen voor 2021. De brutowinstmarges kromp echter met 41% in het derde kwartaal. Het bedrijf zei dat de toename van de adoptie van pandemische huisdieren is vertraagd, wat eigenaren van gezelschapsdieren heeft bewogen van het kopen van producten met een hogere marge, zoals kennels en speelgoed, naar voedselproducten met een lagere marge. Daarnaast waren ook de toeleveringsketen en de arbeidskosten een probleem.

Langzaam rollen

Veel retailers profiteren van de heropening van de pandemie; sommige vrijetijds- en reisgroepen hebben echter niet het verwachte succes gehad. Aandelen van resorts en casino’s hadden het donderdag moeilijk, waaronder Wynn Resorts (WYNN) die 4,76% daalde, Caesars (CZR) met 4,58% daalde, Penn National Gaming (PENN) met 4,4% daalde, MGM (MGM) met 2,59% daalde en Las Vegas Sands (LVS) handel 1,88% lager. Een stijging van 20% in COVID-19-gevallen in de Verenigde Staten kan de oorzaak zijn van de verkoop.

Na een piek van 4,71% op 5 november, is de Dow Jones US Travel & Leisure Index ($DJUSCG) de laagste acht van de afgelopen negen handelsdagen gesloten, met een daling van meer dan 5%. Hoewel consumenten zich misschien op hun gemak voelen bij het winkelen, zijn ze blijkbaar nog niet helemaal klaar om zoveel te reizen als veel beleggers hadden gehoopt.

Afgewezen start: De AMEX Airline Index (XAL) piekte ook op 5 november, maar verliest sindsdien bijna elke handelsdag hoogte. De luchtvaartmaatschappijen doen echter alsof de zaken zijn veranderd. Spirit Airlines (SAVE) heeft non-stop vluchten toegevoegd van Manchester, Engeland naar Tampa, Florida. United Airlines (UAL) is van plan om vluchten naar Las Vegas toe te voegen voor de CES-technologieconferentie van 2022. Na ongeveer 10 jaar zonder service is American Airlines (AAL) begonnen met het verzenden van vluchten naar India. Allegiant (ALGT) rapporteerde een toename van 51% van het aantal passagiers van oktober 2020 tot oktober 2021. Tot slot kondigde Boeing (BA) onlangs meer bestellingen voor vliegtuigen aan. Dus misschien is het geen mislukte lancering, maar een mislukte start. Dit betekent dat de groep misschien aan het taxiën is om nog een keer te rennen.

Voorzichtigheid vooruit: Een probleem dat blijft hangen voor reizen en vrije tijd, evenals voor de hele economie, zijn de stijgende COVID-19-gevallen. Volgens John Hopkins hebben de Verenigde Staten steeds meer gevallen gezien, met name in Minnesota en Michigan. The New York Times meldt dat de Wereldgezondheidsorganisatie Europa, met name West-Europa, opnieuw als het epicentrum van de pandemie beschouwt. Vorige week was Europa verantwoordelijk voor 59% van de nieuw gemelde gevallen in de wereld.

Sommige landen nemen maatregelen. The Wall Street Journal meldde dat Oostenrijk het eerste nationale vaccinmandaat van Europa aankondigde en opnieuw een lockdown instelde. Volgens CNBC heeft Duitsland zojuist nieuwe COVID-19-beperkingen aangekondigd voor de niet-gevaccineerde en verplichte vaccinaties voor ziekenhuispersoneel. België legt een regel van vier dagen thuiswerken op en verhoogt de maskeringsvereisten. Nederland en Oostenrijk hebben gedeeltelijke lockdowns ingevoerd. Engeland overweegt zijn “plan B” -maatregelen die maskers en/of vaccinpaspoorten in bepaalde gebieden en locaties vereisen.

Hoewel veel landen net als vorig jaar lijken te proberen totale lockdowns te vermijden, zou een toenemend aantal gevallen kunnen leiden tot strengere maatregelen die de economie opnieuw zouden kunnen afremmen.

Kruishoogte: Ondanks dat de energiesector vorig kwartaal de leiding nam, heeft hij in het vierde kwartaal het marktleiderschap prijsgegeven. Vanaf 1 oktober is de S&P Consumer Discretionary Select Sector Index ($IXY) meer dan 17% gestegen, gevolgd door de S&P Transportation Select Sector Index ($IXT) op 13,8%. De S&P Materials Select Sector Index ($IXB) rondt de top drie af met een rendement van iets minder dan 11%. Dit zijn de enige drie sectoren die de S&P 500 over de periode hebben overtroffen, een stijging van iets meer dan 9%.

Of deze groepen het de rest van het kwartaal kunnen volhouden, moet nog worden bepaald. Materialen zijn deze week met ongeveer 2% gedaald, en duurzame consumentengoederen proberen hun hoogtepunten van 5 november te herwinnen. De sterke aankondigingen van de detailhandelswinsten van deze week kunnen een goed voorteken zijn voor de sector cyclische consumentengoederen als bedrijven hun marges kunnen handhaven.

TD Ameritrade®-commentaar alleen voor educatieve doeleinden. Lid SIPC.

Source link

Zakelijk