De bulten van kamelen bestaan uit vet.

De bulten van kamelen bestaan uit vet.

Om in de woestijn te overleven, slaan kamelen water op in hun bult, toch? Niet helemaal. Kamelen hebben wel trucjes om het water dat ze vinden zo goed mogelijk te benutten, maar hun bulten horen daar niet bij. Waarom hebben kamelen dan bulten op hun rug?

Het antwoord: vetopslag.

“Ze hebben te maken met droge seizoenen wanneer voedsel en water schaars is,” zegt Rick Schwartz, dierenverzorger en nationaal woordvoerder in de San Diego Zoo. Wanneer er voedsel beschikbaar is, eten kamelen genoeg calorieën om hun bult op te bouwen, zodat ze lange periodes kunnen overleven wanneer voedsel schaars is. Met een “volle” bult kan een kameel tot wel vier of zelfs vijf maanden zonder voedsel, aldus Schwartz. Wanneer kamelen hun vet opgebruiken, klappen hun lege bulten om als een leeggelopen ballon totdat ze genoeg eten om ze weer “op te blazen”, aldus Schwartz.

Kamelenkalveren worden niet geboren met deze vetophopingen en ze groeien ook niet tijdens het zogen. “Alle energie die ze van moeder krijgen, gaat naar de groei van het lichaam,” vertelde Schwartz aan Live Science. Jonge kamelen beginnen te spenen als ze 4 tot 6 maanden oud zijn, hoewel hun bulten zich pas beginnen te vormen als ze 10 maanden tot een jaar oud zijn. “Maar omdat de wilde kamelen te maken hebben met de cycli van de seizoenen, moeten ze binnen dat eerste jaar een soort bult hebben,” zei Schwartz. “Ze moeten dat eerste droge seizoen doorkomen.”

Er zijn twee soorten kamelen. Bactrische kamelen (Camelus bactrianus) leven in delen van West-China en Centraal-Azië, en zij hebben twee bulten. Arabische kamelen (Camelus dromedarius) zijn algemener en hebben er maar één. Maar voor zover Schwartz weet, stelt de extra bult Bactrische kamelen niet in staat langer zonder voedsel te blijven.

Hoewel veel dieren vet opslaan rond hun buik en flanken, komen kamelen verticaal aan. Een theorie is dat kamelen een maag eelt hebben dat ze direct in het zand leggen, en buikvet zou het moeilijker kunnen maken om op deze manier te leggen, aldus Schwartz. Een andere theorie is dat lang en smal, met vet opgeslagen in bulten in plaats van rond de zijkanten, betekent dat kamelen worden blootgesteld aan minder zonlicht en minder warmte.

Omdat kamelenbultjes voedsel opslaan, hebben de dromedarissen andere manieren nodig om met waterschaarste om te gaan. Kamelen kunnen bijvoorbeeld tot 114 liter water in één keer drinken, ze scheiden droge uitwerpselen uit om water vast te houden, en hun nieren verwijderen efficiënt gifstoffen uit water in het lichaam zodat ze zoveel mogelijk kunnen vasthouden, legde Schwartz uit. Kamelen hebben verschillende andere manieren om elke slok water goed op te nemen, bijvoorbeeld door vocht op te vangen uit elke ademteug die ze door hun neus uitademen.

Natuur