Bosbessen werden door de Indianen “sterbessen” genoemd.

Bosbessen werden door de Indianen “sterbessen” genoemd.

Juli is nationale bosbessenmaand in de Verenigde Staten. We vieren een van de weinige vruchten inheems in Noord-Amerika net als het oogstseizoen piekt. De uitdrukking “zo Amerikaans als appeltaart” zou eigenlijk “zo Amerikaans als bosbessentaart” moeten zijn. Appels komen oorspronkelijk uit Europa, maar de bosbes hoort thuis op het Amerikaanse continent. De bosbes was een van de belangrijkste voedingsmiddelen voor inboorlingen, kolonisten en wilde dieren, en voegde smaak en voedingsstoffen toe aan het dieet van mens en dier.

Inheemse Amerikanen noemden ze sterrenbessen. Zij geloofden dat de Grote Geest ze vanuit de sterren stuurde om hen te voeden en gezond te houden. Hij markeerde de onderkant van elke vrucht met een ster, zodat ze nooit zouden vergeten waar deze vrucht vandaan kwam.

AfbeeldingenBlauwbessen werden door de Noord-Amerikaanse inheemse volkeren op vele manieren gebruikt. De gedroogde bessen werden gebruikt als voedsel in stoofschotels, en in vlees gestampt om smaak toe te voegen en het te helpen bewaren. Het sap werd gebruikt als hoestdrank, en de bladeren en wortels werden vermalen en gedroogd tot poeder om een aantal kwalen te behandelen.

Toen de Europese kolonisten in Amerika aankwamen, leerden de inboorlingen hen hoe ze bosbessen moesten oogsten en bereiden. De kans is groot dat bosbessen in meer dan één vorm op het menu stonden tijdens de eerste Thanksgiving.

Voeding