Bang dat de aandelen eind oktober zullen crashen?  Dit is wat u moet doen

Bang dat de aandelen eind oktober zullen crashen? Dit is wat u moet doen

De S&P 500 ging sinds januari elke maand omhoog. Sommigen geloven dat deze reeks van 7 maanden betekent dat de markt te strak is. Dit is de mening van degenen die geneigd zijn te denken dat een gezonde bullmarkt moet worden afgewisseld met pauzes, terwijl lange ononderbroken runs de markt kwetsbaar maken voor een scherpe daling.

De bezorgdheid dat de marktrally in gevaar kan komen, wordt nog verergerd door het feit dat de S&P 500 sinds de financiële crisis, gemeten aan het einde van de maand, geen daling van 20% heeft laten zien – de klassieke definitie van een berenmarkt. Hoewel het tussen half februari en half maart vorig jaar met meer dan 20% daalde, weerspiegelden de maandelijkse verklaringen die beleggers krijgen niet die volatiliteit. Dit is een goede zaak, want tijdelijke, extreme bewegingen kunnen ertoe leiden dat de meeste mensen posities op het slechtst mogelijke moment sluiten. Niet-professionele beleggers zijn beter af met een benadering aan het einde van de maand.

Terwijl september voortschrijdt, staan ​​experts erop iedereen eraan te herinneren dat september en oktober slechte maanden zijn voor de aandelenmarkt. Daar is enige rechtvaardiging voor, aangezien oktober een aantal verschrikkelijke rendementen heeft gehad, zoals in 2008 (-17%) en in 1987 (-21,8%). Wat nooit wordt vermeld, is dat het ook het beste maandrendement had (in 1974, 16,3%) sinds de index in 1957 werd gelanceerd. Eerlijk gezegd was september 1931 de slechtste maand ooit, maar dit was voordat de S&P 500-index zelfs maar bestond, en tijdens een heel andere economische en financiële periode in de Amerikaanse geschiedenis. Hier zijn enkele statistieken:

  • Maand die het minst vaak op is – september (45% van de tijd)
  • Maand die het vaakst op is – Gelijkspel: april en december (73%)
  • Maand die het vaakst het slechtste is van het jaar: augustus (16%)
  • Maand die het vaakst het beste is van het jaar: april (19%)
  • Slechtste maand ooit: oktober 1987 (-21,8%)
  • Beste maand ooit: oktober 1974 (+16,3%)

Wat betekent dit allemaal? Heel weinig eigenlijk. Aan de ene kant is september minder vaak gestegen dan enige andere maand en had oktober het slechtste resultaat van alle maanden. Maar voordat u dit gebruikt om uw beleggingen aan te passen, moet u er rekening mee houden dat december nooit de slechtste maand in enig jaar was, zelfs helemaal terug tot 1928, tot december 2018 aanbrak. De markt daalde die maand met meer dan 9%, wat het slechtste rendement van elke maand was sinds februari 2009. Na de financiële crisis was september ook slechts één keer de slechtste maand van elk jaar – in 2009, hetzelfde jaar waarin oktober de beste maand van dat jaar en bleef de beste maand van elk jaar voor de volgende 10. Het komt erop neer dat wat september en oktober in het verleden ook deden, niet erg nuttig is om te bepalen wat ze dit jaar zullen zijn.

Je zorgen maken dat de positieve streak van 7 maanden een teken is dat pijn eraan komt, is ook enigszins onterecht. De tien maanden van april 2017 tot en met januari 2018 waren bijvoorbeeld positief en daarna won de markt in 8 maanden nog eens 3%.

Door te focussen op de prestaties van de index als geheel wordt ook het relatieve gedrag van sectoren over het hoofd gezien, wat een beter inzicht geeft in wat de markt werkelijk doet. Het is bijvoorbeeld waar dat de index lange tijd is gestegen zonder ten minste 20% te zijn gedaald (op maandbasis), maar sommige sectoren zijn in die periode ruim meer dan 20% gedaald, waardoor sommige gebieden aantoonbaar zijn weggevaagd van overmaat. Sommigen hebben opgemerkt dat zelfs de schijnbaar onkwetsbare technologiesector, ondanks de enorme winsten die ze sinds de pandemie heeft behaald, ver achterbleef bij andere sectoren toen de economie afgelopen herfst begon te heropenen. Dit kan in aanmerking komen voor de zuivering die sommige beleggers graag zien.

Natuurlijk zijn er risico’s en die kunnen voor eind oktober het sentiment raken. Een risico houdt verband met de Delta-variant van Covid-19, die de hardnekkige knelpunten in de bevoorrading heeft verergerd waardoor de economie niet sneller kan draaien. Autofabrikanten zijn bijvoorbeeld bijzonder getroffen door het tekort aan chips uit Azië en hebben te lijden onder een zwakkere verkoop, simpelweg omdat ze niet genoeg auto’s hebben om te verkopen, ondanks de zeer sterke vraag van consumenten. Het algemene sentiment zal eronder lijden als deze knelpunten de komende weken niet beginnen te verminderen.

Voor sommigen is inflatie een grotere zorg. Het is heter geworden dan verwacht, en ze vrezen dat de Fed het beleid sneller en harder zal aanscherpen dan de markt wil als de inflatie niet afneemt, wat behoorlijk ontwrichtend kan zijn voor aandelen. De Fed blijft volhouden dat de huidige inflatiecijfers tijdelijke uitschieters zijn, dus aarzelde ze om haar zeer soepele monetaire beleid af te bouwen.

Recente rapporten, zoals de 235.000 nieuwe niet-agrarische banen die in augustus zijn geregistreerd, lijken te bewijzen dat de Fed gelijk heeft over het flexibel houden van het beleid, aangezien het aantal een enorme misser was van de 740.000 banen die analisten hadden verwacht. Maar het feit dat een groot deel van de misser zich concentreerde op de vrijetijds- en horecasector, legt nog steeds de schuld bij de aanhoudende effecten van Covid-19. Wat dat betreft lijken de vooruitzichten enigszins te verbeteren in staten waar de volksgezondheid de zwaarste klappen heeft gekregen, zoals Florida.

Gezien alle stimulansen in de economie, de goede vooruitzichten voor een infrastructuurrekening en de algehele goede gezondheid van de meeste consumenten en bedrijven, als Covid-19 inderdaad afneemt, zijn de vooruitzichten voor verdere aandelenwinsten op middellange termijn sterk, zelfs als september en oktober zijn rotsachtig.

Wat beleggers moeten doen, is weerstand bieden aan de impuls om te reageren op kortetermijnvolatiliteit. Focussen op maandelijkse overzichten is een goede manier om dit te doen. Of delegeer de taak om te beslissen hoe te reageren op episodische volatiliteit aan een getrainde professional die minder snel verliezen vasthoudt door overdreven te reageren.

EEN PERSOONLIJKE OPMERKING:

Vandaag herdenken we 9/11/2001. Ik woonde en werkte destijds in Manhattan, als strateeg voor een groot bedrijf in Wall Street. De dag staat in mijn geheugen gegrift – een dag waarop ik geluk had, maar duizenden niet. Laten we ons verenigen in het eren van de nagedachtenis van degenen die die dag hun leven hebben verloren. Laat ze rusten in vrede.

Source link

Zakelijk