Australië heeft meer dan 10.000 stranden.

Australië heeft meer dan 10.000 stranden.

Deze plaats is enorm!

Australië is het zesde grootste land ter wereld. Het is ongeveer even groot als de 48 staten op het vasteland van de VS en 50 procent groter dan Europa, maar heeft de laagste bevolkingsdichtheid ter wereld – slechts twee mensen per vierkante kilometer.

Paradijselijk strand

De kustlijn van Australië strekt zich uit over bijna 50.000 kilometer en wordt door meer dan 10.000 stranden met elkaar verbonden, meer dan enig ander land ter wereld. Meer dan 85% van de Australiërs woont binnen 50 kilometer van de kust, waardoor de kust een integraal onderdeel is van onze relaxte levensstijl. Als je elke dag een nieuw strand in Australië zou bezoeken, zou je daar meer dan 27 jaar over doen!

Natuurlijke legenden


Het Great Barrier Reef in Queensland herbergt de grootste oester ter wereld, die tot 3 kilo weegt, terwijl de langste regenworm ter wereld, die tot 4 meter lang is, in Gippsland in Victoria wordt gevonden. De zwaarste krab, die tot 14 kilogram weegt, wordt aangetroffen in Bass Strait bij Tasmanië. De hoogste berg van Australië is Mt Kosciuszko, die 2.228 meter boven de zeespiegel uitsteekt.

Langste weg, spoorweg en omheining

Het langste stuk rechte spoorbaan ter wereld loopt over 478 kilometer door de uitgestrekte, boomloze Nullarbor Plain in Zuid-Australië. Het langste stuk rechte weg van Australië – 148 kilometer – ligt op de Eyre Highway in West-Australië. Het is maar een klein stukje van de 2.700 kilometer lange verharde weg die reizigers van Perth naar Adelaide voert. Het langste ononderbroken hek ter wereld – het dingo-hek – werd gebouwd om schapen te beschermen tegen de inheemse hond van Australië en loopt over een lengte van 5.531 kilometer door Centraal Queensland en Zuid-Australië.

Unieke wilde dieren

Australië ontwikkelde een unieke fauna toen het zich meer dan 50 miljoen jaar geleden afsplitste van het supercontinent Gondwana. Vandaag de dag herbergt Australië een rijkdom aan wilde dieren die nergens anders ter wereld voorkomt. Wij hebben ongeveer 800 vogelsoorten, waarvan de helft uniek is voor dit land. Onze mariene milieus bevatten meer dan 4.000 vissoorten en tienduizenden soorten ongewervelde dieren, planten en micro-organismen. Ongeveer 80 procent van de zuidelijke zeedieren van Australië komt nergens anders ter wereld voor.

Mensen en cultuur

Sinds 1945 zijn meer dan zes miljoen mensen van over de hele wereld naar Australië gekomen om er te wonen. Vandaag de dag is meer dan 20% van de Australiërs in het buitenland geboren en meer dan 40% is van gemengde culturele afkomst. Bij ons thuis spreken we 226 talen – na Engels zijn Italiaans, Grieks, Kantonees en Arabisch het populairst.

Aboriginal cultuur

De Dreamtime is de heilige ‘tijd vóór de tijd’ van de schepping van de wereld. Volgens het Aboriginalgeloof kwamen de totemgeesten van de voorouders uit de aarde tevoorschijn en daalden zij uit de hemel neer om een donkere en stille wereld te doen ontwaken. Zij schiepen de zon, maan en sterren, smeedden bergen, rivieren, bomen en waterpoelen en veranderden in menselijke en dierlijke gedaanten. Geestelijke voorouders verbinden dit oude verleden met het heden en de toekomst via elk aspect van de Aboriginal cultuur. Rotskunst, handwerk en schorsschilderingen onthullen verhalen uit de Dreamtime, markeren gebieden en leggen de geschiedenis vast, terwijl liederen vertellen over reizen in de Dreamtime, waarbij waterbronnen en andere essentiële oriëntatiepunten verbaal in kaart worden gebracht. Hun speciale teksten zijn al minstens 50.000 jaar vrijwel onveranderd overgeleverd en worden vaak begeleid door klapstokken of het diepe geklots van de didgeridoo. Evenzo onthullen traditionele dansen scheppingsmythes, spelen ze de daden van Dreamtime-helden en zelfs recente historische gebeurtenissen na.

Reizen