Arbeidsmarkt VS behaalt slechtste maand dit jaar, aangezien 7,7 miljoen Amerikanen werkloos blijven

Arbeidsmarkt VS behaalt slechtste maand dit jaar, aangezien 7,7 miljoen Amerikanen werkloos blijven

bovenlijn

De Verenigde Staten voegden in september een minder dan verwachte 194.000 banen toe, volgens gegevens vrijdag vrijgegeven door het Labour Department – ​​wat een op een na opeenvolgende maandelijkse daling markeert en de slechtste maandelijkse vertoning op de arbeidsmarkt sinds december, omdat experts zich zorgen maken dat de heropleving van de pandemie het economisch herstel heeft vertraagd.

Belangrijkste feiten

Het aantal banen in september was veel lager dan de 500.000 nieuwe banen die economen hadden verwacht, volgens gegevens van Bloomberg, en daalde van 366.000 in augustus.

Ondanks de tegenvallende banengroei is het aantal werklozen in de Verenigde Staten gedaald van 8,4 miljoen in augustus tot ongeveer 7,7 miljoen, wat nog steeds beduidend meer is dan 5 miljoen in februari 2020, aldus de regering.

Het werkloosheidspercentage van 4,8% daalde van 5,2% in augustus en bereikte het laagste punt in meer dan een jaar, maar ruim boven het pre-pandemische niveau van ongeveer 3,5%.

In een ochtendnota wees Jason Pride, chief investment officer van private rijkdom bij adviesbureau Glenmede, op opwaartse herzieningen van het aantal banen dat in augustus en juli is toegevoegd (in totaal ongeveer 169.000) voor de daling van het werkloosheidspercentage met 0,4%, die nu voor het eerst sinds maart vorig jaar onder de 5%.

Opmerkelijke banengroei vond plaats in vrije tijd, horeca, detailhandel en transport, zei de regering, terwijl de werkgelegenheid in het openbaar onderwijs maandelijks afnam.

Over het geheel genomen heeft de Amerikaanse economie ongeveer 17 miljoen van de 22 miljoen banen die verloren zijn gegaan, toegevoegd toen door pandemie veroorzaakte sluitingen in maart en april vorig jaar voor het eerst bedrijven dwongen om persoonlijke zaken te beteugelen.

Cruciaal citaat

“Het aantal banen in de headline was zeker teleurstellend – onder de verwachtingen, en zelfs onder het toch al zwakke aantal van vorige maand”, schreef Brad McMillan, chief investment officer voor Commonwealth Financial Network, in een ochtendnotitie, en voegde het rapport eraan toe “maakt echte zorgen over de groei tot het einde van het jaar.” Toch wijst McMillan erop dat de vraag naar arbeid sterk blijft – met gewerkte uren en gemiddeld uurinkomen die beide toenemen – en dat het probleem in plaats daarvan lijkt te liggen bij het arbeidsaanbod, of het aantal mensen dat werkt of op zoek is naar werk. De arbeidsparticipatie van 61,6% is sinds augustus met 0,1 procentpunt gedaald en is nog steeds 1,7 procentpunt lager dan in februari 2020. “Mensen zijn nog steeds bang om weer aan het werk te gaan”, zegt McMillan, hoewel hij de “trend zou goed kunnen verbeteren” nu de recente door deltavarianten aangespoorde golf van de pandemie heeft begonnen kalmeren.

Sleutelachtergrond

Ondanks een veelbelovend werkloosheidsrapport op donderdag, wezen een aantal gegevens van de afgelopen weken op aanhoudende strijd rond werkgelegenheid. Na het toevoegen van meer dan 1 miljoen banen in juli, kreeg de arbeidsmarkt er in augustus slechts 366.000 banen bij – beduidend minder dan de prognoses die pleitten voor bijna een miljoen toevoegingen. “De delta-variant van Covid-19 lijkt het herstel van de arbeidsmarkt te hebben aangetast”, zei Mark Zandi, de hoofdeconoom van Moody’s Analytics, over de matige werkgelegenheidsmetingen, in navolging van experts die bezorgd waren dat de heropleving van de pandemie het economisch herstel heeft vertraagd. Ook de nieuwe werkloosheidsaanvragen kwamen in september drie weken hoger binnen dan verwacht.

Wat we niet weten

In een ochtendnotitie zei Jamie Cox, een managing partner bij de Harris Financial Group uit Richmond, Virginia, dat het tegenvallende aantal banen de vraag zou kunnen doen rijzen of de Federal Reserve tegen het einde van dit jaar haar economische stimuleringsmaatregelen begint af te bouwen of te verminderen. , zoals vorige maand aangegeven. “Er zijn veel positieve punten in het rapport, zoals een stijging van het gemiddelde uurloon, maar niet genoeg om het feit dat het werkgelegenheidsbeeld duister blijft met alle Covid-gerelateerde kruisstromen te verbloemen”, zei Cox. Monetaire beleidsmaatregelen hebben de aandelenmarkt tijdens de pandemie naar nieuwe hoogten geholpen, en zorgen dat de Fed haar steun te snel zou kunnen intrekken, hebben dit jaar voor volatiliteit gezorgd.

Verrassend feit

Het werkloosheidscijfer bereikte een recordhoogte van 14,7% op het hoogtepunt van de pandemische onzekerheid in april 2020.

Verder lezen

Werkloosheidsaanvragen dalen eindelijk na een maand, maar 4,2 miljoen Amerikanen ontvangen nog steeds een uitkering (Forbes)

VS voegde in augustus 235.000 banen toe – onthult ‘grote’ vertraging van de arbeidsmarkt omdat deltavariant economisch herstel bedreigt (Forbes)

Dit is waarom tot 6 miljoen Amerikanen die Covid-werkloosheidsuitkeringen zijn kwijtgeraakt dit jaar waarschijnlijk niet meer aan het werk gaan (Forbes)

Source link

Zakelijk