Alibaba-aandelen blijven dalen, waardoor het nettovermogen van Jack Ma $ 30 miljard in een jaar daalt

Alibaba-aandelen blijven dalen, waardoor het nettovermogen van Jack Ma $ 30 miljard in een jaar daalt

bovenlijn

De aandelen van technologiegigant Alibaba bleven vrijdag dalen, wat bijdroeg aan de enorme uitverkoop van het aandeel nadat het bedrijf eerder deze week had gezegd dat het een zwakkere omzetgroei verwacht te midden van de vertragende Chinese economie en het aanhoudende optreden van Peking door de regelgeving.

Belangrijkste feiten

De tech- en e-commercegigant rapporteerde een teleurstellend kwartaal verdiensten woensdag laat en verlaagde de omzetprognoses voor het komende jaar.

Alibaba-aandelen daalden donderdag met meer dan 11% na het rapport – een van de grootste eendaagse dalingen ooit op het aandeel – en zijn tot dusver op vrijdag meer dan 2% gedaald.

De neerwaartse koers van het aandeel heeft miljarden afgeschreven van het vermogen van de oprichter en voorzitter van Alibaba, Jack Ma, die ooit de rijkste persoon van China was.

Ma’s fortuin daalde vrijdag met nog eens $ 350 miljoen, waardoor zijn nettowaarde op $ 38,6 miljard kwam, volgens Forbes‘ schat.

Het vermogen van de miljardair is dramatisch gedaald sinds zijn hoogtepunt: Ma was maar liefst $ 66,6 miljard waard toen de aandelenkoers van Alibaba op 27 oktober 2020 een recordhoogte bereikte van ongeveer $ 317 per aandeel.

Het is een moeilijk jaar geweest voor de Chinese miljardair, die ook de medeoprichter is van de fintech-gigant Ant Group: Ma heeft zich grotendeels op de achtergrond gehouden sinds het harde optreden van Peking vorig jaar oplaaide.

Belangrijkste achtergrond:

Sinds vorig jaar heeft de Chinese overheid het toezicht op de grote technologiereuzen in het land opgevoerd, waaronder Alibaba en zijn collega’s Tencent, Baidu en TikTok-eigenaar ByteDance, die hen beschuldigde van concurrentieverstorende praktijken en het verzamelen van grote hoeveelheden persoonlijke gebruikersgegevens. Miljardair Jack Ma verdween korte tijd uit het zicht nadat Chinese regelgevers de geplande beursgang van zijn fintech-bedrijf Ant Group in november 2020 hadden stopgezet. Toezichthouders van de overheid legden Alibaba vervolgens in april 2021 een boete op van 2,8 miljard dollar – de hoogste ooit in China opgelegde antitrustboete – omdat hij handelde als een monopolie. De aandelen van Alibaba zijn dit jaar tot nu toe bijna 40% gedaald.

Waarop moet u letten:

in zijn inkomsten vrijgeven, waarschuwde de techgigant voor een “regelgevende omgeving die” [could] van invloed zijn op de bedrijfsvoering van Alibaba’, evenals op ‘privacy- en gegevensbeschermingsregels en zorgen’.

Cruciaal citaat:

De Chinese president Xi Jinping “heeft zich niet teruggetrokken” als het gaat om het hardhandig optreden van de regelgeving, John Freeman, vice-president van aandelenonderzoek bij CFRA, onlangs vertelde Yahoo Financi├źn. “Er is eigenlijk een risico van verwijdering van de notering” als het gaat om Alibaba-aandelen, waarschuwt hij.

Verder lezen:

Alibaba-oprichter Jack Ma duikt naar verluidt weer op in Hong Kong (Forbes)

Dit is waarom beleggers nog een keer naar China moeten kijken, volgens deze vermogensbeheerder (Forbes)

Dit is waar beleggers zich het meest zorgen over maken, waaronder Meme-aandelen en China Real Estate, volgens het Fed-rapport (Forbes)

Source link

Zakelijk