Afghanistan Zit Op Een Goudmijn.  Letterlijk.

Afghanistan Zit Op Een Goudmijn. Letterlijk.

30 augustus 2021

Afghanistan zit op een goudmijn. Dat bedoel ik niet figuurlijk.

Het land ligt bovenop wat een van ’s werelds grootste reserves van verschillende metalen en mineralen zou kunnen zijn, waaronder niet alleen goud, maar ook platina, zilver, koper, ijzer, aluminium en uranium. Er wordt aangenomen dat het zoveel lithium bevat, een steeds belangrijker metaal dat veel wordt gebruikt in batterijtechnologie, dat Afghanistan op een dag bekend zou kunnen worden als de “Saoedi-Arabië van lithium,” volgens een memo uit 2010 van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De gecombineerde waarde van de mineralen wordt geschat tussen $ 1 biljoen en $ 3 biljoen. Ter vergelijking: de papaverproductie in het land werd in 2020 geschat op slechts $ 350 miljoen, ondanks een toename van de teelt ten opzichte van het voorgaande jaar.

Afghanistan Rijk aan allerbelangrijkste REE’s. Zullen ze in de juiste handen vallen?

Tot de rijke hulpbronnen van Afghanistan behoren zeldzame aardelementen (REE’s). REE’s zijn die metalen met onuitspreekbare namen die worden gebruikt bij de vervaardiging van geavanceerde technologieën, waaronder elektrische voertuigen, windturbines en raketgeleidingssystemen. Je iPhone bevat er een aantal. Elke F-35 straaljager draagt ​​ongeveer een halve ton van deze strategische elementen.

Zoals ik al eerder met je heb gedeeld, heeft China: vrijwel de wereldwijde REE-markt in het nauw gedreven. De VS heeft slechts één ontwikkelde afzetting – de Mountain Pass Mine bij Las Vegas, eigendom van MP Materials – die ongeveer 15,8% van ’s werelds REE’s levert. In oktober 2020 ondertekende voormalig president Donald Trump een uitvoerend bevel om de overmatige afhankelijkheid van Amerika van deze “kritieke mineralen” van “buitenlandse tegenstanders”, waaronder China, aan te pakken.

En over China gesproken, het laat geen goede kans onbenut. Slechts enkele uren nadat de Taliban hun snelle overname van Afghanistan hadden voltooid, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat Peking klaar om deel te nemen aan “Afghanistan’s wederopbouw en ontwikkeling.”

Ik hoop oprecht dat de ontwikkeling van de hulpbronnen van Afghanistan, met of zonder de hulp van China, de levenskwaliteit van de burgers verbetert en het land de 21e eeuw binnenleidt. Met de tijd, en met de juiste executie, zou Afghanistan een van de rijkste landen in de regio kunnen worden.

Dat gezegd hebbende, zijn de kansen helaas niet in het voordeel van het land. De zogenoemde “grondstoffenvloek” is een echt iets.

REE Mijnwerkers op een traan

Vanwege hun schaarste en toenemend strategisch belang in geavanceerde technologieën, van lasers tot röntgenstralen tot glasvezel, zijn de prijzen voor veel zeldzame aardmetalen hoog en zullen ze naar verwachting blijven stijgen.

Dit was goed voor de producenten. Zoals gemeten door de MVIS Global Rare Earth/Strategic Metals Index, zijn de aandelen van de groep bijna 180% gestegen voor de periode van 12 maanden, vergeleken met producenten van meer conventionele metalen, die 28% zijn gestegen.

In juli steeg de zeldzame-aarde-index zelfs maar liefst 26%, waarmee het de best presterende index voor harde activa van MV Index Solutions voor de maand is. De grootste stijger voor de maand was China Northern Rare Earth High-Tech Company, een stijging van 130%, voornamelijk door de verwachting van een nog hogere vraag vanuit de sector van elektrische voertuigen (EV), die een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 46% zou kunnen hebben de komende vijf jaar. China’s ambities op het gebied van koolstofneutraliteit zijn een andere drijfveer, waarbij REE’s nodig zijn voor windturbines, zonnepanelen en meer.

We houden van het nummer twee bedrijf Standard Lithium, een stijging van 47% in juli. Een speculatief stuk, het in Vancouver gevestigde bedrijf, dat projecten heeft in Arkansas en San Bernardino Country, Californië, begon in juli te handelen in New York onder de ticker SLI.

Lithium is een belangrijk onderdeel van de productie van batterijen, waarvan de vraag naar verwachting vele malen groter zal worden naarmate de wereld overgaat op de elektrificatie van alles. Voorbeeld: vorige week kondigde Californië aan dat het zou de capaciteit van zonne- en windenergie vergroten dit jaar om te helpen zijn doelstelling van 50% opwekking van hernieuwbare energie tegen 2025 te halen. Daartoe is de staat van plan om in 2021 nog eens 1,6 gigawatt (GW) zonnecapaciteit en 0,4 GW onshore windcapaciteit toe te voegen, samen met 2,5 GW batterij opslagcapaciteit.

Nieuw Touchscreen Tech Constructive voor Zilver

Om dezelfde redenen zijn we ook optimistisch over zilver. Zoals Metals Focus vorige week meldt, installeert een groeiend aantal landen meer dan 1 GW aan fotovoltaïsche (PV) capaciteit voor zonne-energie. In 2020 stond dit aantal op 18, vergeleken met 11 in 2018. Metals Focus merkt ook op dat vervangende PV-cellen constructief zijn voor het witte metaal, omdat “heel weinig zilver wordt teruggewonnen uit oude PV-cellen.”

Wat ook bijdraagt ​​aan mijn optimisme is het nieuws dat een nieuwe techniek om het geleidende glas in touchscreens te maken, een die zilver gebruikt, binnenkort de huidige methoden kan vervangen die een metaal gebruiken dat indium wordt genoemd.

Hoewel indium technisch gezien geen zeldzaam aardelement is, is de economie grotendeels hetzelfde. Ongeveer 70% van de bekende deposito’s bevinden zich in China. De output is onstabiel, waarbij een groot deel van het aanbod alleen bestaat als bijproduct van de zinkwinning. En toch wordt het gebruikt om de alomtegenwoordige touchscreens te maken die te vinden zijn in smartphones, laptops, geldautomaten, autoradio’s, kassa’s en meer.

Een Australische wetenschapper heeft misschien een oplossing ontwikkeld die de wereld zou helpen om van indium af te komen. Schrijven in de Gesprek, Behnam Akhavan zegt dat hij en zijn team aan de Universiteit van Sydney een manier hebben ontdekt om touchscreens te maken met zilver en wolfraamoxide in plaats van indium. “Het hele proces duurt slechts een paar minuten, produceert minimaal afval, is goedkoper dan het gebruik van indium en kan worden gebruikt voor elk glazen oppervlak zoals een telefoonscherm of raam”, schrijft Akhavan, eraan toevoegend dat hij verder onderzoek doet om de technologie aan te passen voor draagbare elektronische apparaten.

“Het hele proces duurt slechts een paar minuten, produceert minimaal afval, is goedkoper dan het gebruik van indium en kan worden gebruikt voor elk glazen oppervlak, zoals een telefoonscherm of raam”, schrijft Akhavan, eraan toevoegend dat hij verder onderzoek doet om de technologie aan te passen voor het dragen van elektronische apparaten.

Dit is positief nieuws voor de vraag naar zilver, die al sterk is vanuit de sector van hernieuwbare energie. Vorige week zei de Russische producent Polymetal International dat hij een grotere industriële vraag ziet die het witmetaal opdrijft tot $ 30 per ounce, vergeleken met $ 24 vandaag.

Beleggers verliezen 4% op de 10-jarige schatkist

Het (virtuele) Jackson Hole Economic Symposium was afgelopen vrijdag, en Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell suggereerde wat iedereen al weken bezighoudt. De centrale bank kan tegen het einde van het jaar beginnen met het afbouwen van haar maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties, hoewel het onwaarschijnlijk is dat de rente op dit moment wordt verhoogd. Dat is ondanks een inflatie van meer dan 5% op jaarbasis. Dat is ondanks een inflatie van meer dan 5% op jaarbasis.

Dit betekent alleen dat de obligatierendementen langer negatief zullen zijn, wat gunstig is voor goud en edelmetalen. De 10-jaarsrente daalde vrijdag bijna 5 basispunten naar 1,30%. Gecorrigeerd voor inflatie betalen beleggers de overheid 4% voor het plezier van het aanhouden van haar schuld.

Kijk eens wat Duitse beleggers doen in het licht van een potentieel hogere inflatie. De aankopen van goudbaren en munten stegen in de eerste helft van 2021 naar het hoogste niveau sinds ten minste 2009.

Zoals altijd raad ik een weging van 10% in goud aan, met 5% in fysiek edelmetaal en 5% in goudmijnaandelen en ETF’s. Het is belangrijk om regelmatig te herbalanceren.

Voor meer informatie over goud en andere gespecialiseerde activa en markten, abonneer je op ons YouTube-kanaal via klik hier!

openbaarmakingen: Alle geuite meningen en verstrekte gegevens kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Sommige van deze meningen zijn mogelijk niet geschikt voor elke belegger. Door op de bovenstaande link(s) te klikken, wordt u doorgestuurd naar een website(s) van een derde partij. US Global Investors onderschrijft niet alle informatie die door deze/deze website(s) wordt verstrekt en is niet verantwoordelijk voor de inhoud ervan.

MVIS Global Rare Earth/Strategic Metals Index omvat de grootste en meest liquide bedrijven die actief zijn in de sector van zeldzame aardmetalen/strategische metalen. De index wordt op kwartaalbasis herzien, gewogen naar vrije marktkapitalisatie en het maximale gewicht van de componenten is 8%. De MSCI World Metals & Mining Index is een free float gewogen aandelenindex. Het samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR) is het rendement dat nodig zou zijn om een ​​investering te laten groeien van de beginbalans naar de eindbalans, ervan uitgaande dat de winsten aan het einde van elk jaar van de levensduur van de investering werden herbelegd.

Beleggingen kunnen dagelijks veranderen. Beleggingen worden gerapporteerd aan het einde van het meest recente kwartaal. De volgende effecten die in het artikel worden genoemd, werden gehouden door een of meer rekeningen beheerd door US Global Investors met ingang van 30-06-2021: Standard Lithium Ltd., Polymetal International PLC

Source link

Zakelijk