Volgens de WHO verspreiden nieuwe coronavirusvarianten zich wereldwijd in aanzienlijke mate.

Volgens de WHO verspreiden nieuwe coronavirusvarianten zich wereldwijd in aanzienlijke mate.

Virussen veranderen voortdurend door mutatie, en het is te verwachten dat er nieuwe varianten van een virus zullen ontstaan. Soms ontstaan er nieuwe varianten en verdwijnen ze weer. Andere keren blijven nieuwe varianten bestaan. Tijdens deze pandemie zijn in de Verenigde Staten en wereldwijd meerdere varianten van het virus dat COVID-19 veroorzaakt, gedocumenteerd.

Genoom en omhulsel

Virussen veranderen voortdurend en worden steeds diverser. Wetenschappers volgen deze veranderingen, met inbegrip van veranderingen van de spikes op het oppervlak van het virus. Door virussen zorgvuldig te bestuderen, kunnen wetenschappers leren hoe veranderingen aan het virus van invloed kunnen zijn op hoe het zich verspreidt en hoe ziek mensen ervan worden.

Als je aan een virus denkt als aan een boom die groeit en zich vertakt, is elke tak aan de boom net iets anders dan de andere. Door de takken met elkaar te vergelijken, kunnen wetenschappers ze labelen aan de hand van de verschillen. Deze kleine verschillen, of varianten, zijn sinds het begin van de pandemie bestudeerd en geĆÆdentificeerd.

Sommige varianten zorgen ervoor dat het virus zich gemakkelijker verspreidt of maken het resistent tegen behandelingen of vaccins. Die varianten moeten nauwlettender in het oog worden gehouden.

Gezondheid