Aandelen van Rivian blijven hoger nadat Elon Musk schaduw heeft gegooid

Aandelen van Rivian blijven hoger nadat Elon Musk schaduw heeft gegooid

bovenlijn

De aandelen van Rivian, fabrikant van elektrische voertuigen, stegen vrijdag opnieuw, ondanks het feit dat Elon Musk, CEO van Tesla-miljardair, koud water over het enthousiasme van investeerders over het jonge bedrijf giet, en zegt dat het zijn “echte test” nog moet ondergaan.

Belangrijkste feiten

Het aandeel Rivian steeg in de vroege middaghandel met meer dan 4% tot ongeveer $128, voortbouwend op de sterke winsten een dag eerder, toen het meer dan 22% steeg.

Woensdag ging de fabrikant van elektrische voertuigen naar de beurs met een waardering van $ 90 miljard in de grootste Amerikaanse IPO sinds Facebook, waarbij de aandelenkoers op de eerste handelsdag met bijna 30% steeg tot ongeveer $ 100.

Tesla CEO Elon Musk op donderdag getweet dat Rivian’s “echte test” het behalen van een hoge productie en een break-even cashflow zou zijn.

Hoewel hij de rivaliserende fabrikant van elektrische voertuigen het beste wenste, zei Musk ook: wees erop: “Er zijn honderden autostartups geweest, zowel elektrisch als met verbrandingsmotoren, maar Tesla is [the] enige Amerikaanse autofabrikant die in de afgelopen 100 jaar een hoge productievolume en een positieve cashflow heeft bereikt.”

De massale IPO van Rivian staat in schril contrast met Tesla, de oorspronkelijke disruptor van elektrische voertuigen, die in 2010 naar de beurs ging met een waardering van ongeveer $ 1,6 miljard.

Tesla heeft iets meer dan $ 200 miljoen opgehaald bij zijn IPO, terwijl Rivian eerder deze week bijna $ 12 miljard heeft opgehaald.

Waarop moet u letten:

De hoge waardering van Rivian benadrukt de enorme interesse van investeerders in elektrische voertuigen: het bedrijf heeft nu een marktwaarde van meer dan $ 100 miljard, ondanks dat het nog vrijwel geen inkomsten heeft. Rivian zei in de dossiers dat het verwacht dit kwartaal maar liefst $ 1,28 miljard te verliezen, maar het heeft een achterstand van meer dan 50.000 bestellingen voor zijn R1T- en R1S-voertuigen, die beide gaan voor een startprijs van ongeveer $ 70.000.

Hoofdcriticus:

Beroemde investeerder Michael Burry van The Big Short riep vrijdagochtend vroeg Elon Musk bij zich en zei dat de CEO van Tesla niet helemaal gelijk had met zijn opmerkingen over Rivian. Burry, die CEO is van Scion Asset Management, reageerde aan Musk in een tweet waarin hij zegt dat de “echte test” in plaats daarvan het bereiken van een hoge productie en winstgevende cashflow is “zonder enorme overheids- en elektriciteitssubsidies op de rug van belastingbetalers die niet de eigenaar zijn van uw auto’s.”

Groot aantal: $ 2,2 miljard

Dat is hoeveel RJ Scaringe, die Rivian in 2009 oprichtte, vanaf 13.30 uur ET waard is, door Forbes‘ schat.

Belangrijkste achtergrond:

Rivian, waarvan sommige investeerders hopen dat het de volgende Tesla zou kunnen worden, is het eerste bedrijf dat een volledig elektrische pick-up truck, de R1T, op de markt brengt en is van plan om in december zijn elektrische SUV, de R1S, te lanceren. Rivian breidt ook uit naar bedrijfsvoertuigen: Amazon, dat een belang van 20% heeft in Rivian, is de grootste klant en heeft al 100.000 elektrische bestelauto’s besteld.

Verder lezen:

Start-up elektrische voertuigen Rivian haalt $ 90 miljard waardering in grootste beursgang sinds Facebook (Forbes)Source link

Zakelijk