Aandelen staan ​​op het punt een nieuwe zorg onder ogen te zien

Aandelen staan ​​op het punt een nieuwe zorg onder ogen te zien

De Dow 30 Industrials, de S&P 500 en de Nasdaq Composite sloten vrijdag allemaal op recordhoogtes. De markten beklimmen de spreekwoordelijke “muur van zorgen” met zorgen over de Fed die volgende week haar afbouwprogramma aankondigt, de Delta-variant die nog steeds gevolgen heeft voor de economie, problemen met de toeleveringsketen voor bedrijven, de angst dat de inflatie langer dan verwacht op een hoog niveau zal aanhouden en grote extra uitgaven van de federale overheid. Voor de week stegen de Dow, S&P 500 en Nasdaq respectievelijk 0,4%, 1,3% en 2,7%.

Beleggers kunnen hier echter rekening mee houden en hebben tot op zekere hoogte de waarderingen aangepast die ze bereid zijn te betalen, aangezien de forward 12-maands PE-multiple van de S&P 500 is gedaald van ongeveer 23 een jaar geleden tot 21 momenteel. Een andere hindernis waarmee beleggers zullen moeten worstelen, is de tragere winstgroei volgend jaar.

S&P 500 op recordhoogte

De S&P 500 sloot vrijdag op een recordhoogte van 4.605,38. Het overwon een moeilijke september en is 11 van de afgelopen 13 handelssessies gestegen. Na het doorbreken van de 50 en 100 dagelijkse voortschrijdende gemiddelden, de blauwe en rode lijnen in de onderstaande grafiek, is het aanzienlijk boven het voortschrijdend gemiddelde van 50 dagen gestegen en bevindt het zich in een behoorlijk overbought toestand, zoals blijkt uit zijn 68,49 RSI of Relative Strength-index. het bovenste gedeelte van de grafiek.

Kloof tussen aandelen en winst

De onderstaande grafiek van John Butters, Senior Earnings Analyst bij FactSet, illustreert de hogere waarderingen die aandelen de afgelopen 10 jaar hebben gekregen. Hoewel de plaatsing van de schalen en lijnen willekeurig is, toont het wel aan dat de S&P 500 in de eerste drie jaar tegen een lagere waardering werd verhandeld, vervolgens ongeveer vijf jaar in-line en vervolgens de afgelopen 18 maanden een scherpe stijging maakte. De steilheid van de curve vanaf de lage pandemie-inkomsten helpt de gestegen waarderingen in hetzelfde tijdsbestek te verklaren.

Sterke groei van de winst per aandeel heeft de aandelenwaarderingen doen dalen

Wat echter ook is gebeurd, is dat de PE-multiple van de S&P 500 in dezelfde 15 maanden een beetje is gekrompen. Een van de belangrijkste redenen is dat de schattingen van analisten de neiging hebben om achter te blijven bij neergang en opleving in de vooruitzichten van bedrijven. Ze zijn te positief wanneer de economische omgeving krimpt en te negatief wanneer de economie en de resultaten herstellen.

Hoewel de huidige PE-ratio van ongeveer 21 nog steeds boven het 5- en 10-jarige gemiddelde ligt, is een sleutel tot het handhaven van een hogere waardering hoe agressief de Fed zal zijn met het afbouwen van het kopen van activa en wanneer het de rente begint te verhogen.

EPS-groei neemt drastisch af

Hoewel beleggers weten dat dit eraan komt, is het koude water in het licht van de tragere winstgroei nog niet volledig in beeld gekomen. De kwartaalresultaten van september zullen in de komende weken klaar zijn en die van december zouden ook goed moeten zijn.

Butters van FactSet schat dat de groei volgend jaar in de eerste drie kwartalen in de enkele cijfers zal dalen en in het vierde kwartaal volgend jaar nauwelijks de helft van het groeipercentage van december 2021 zal bereiken. Dit zou geen verrassing moeten zijn, aangezien de winstgroei van 2022 te maken zal hebben met moeilijke vergelijkingen in 2021. Dit is echter een zorg die de aandelenmarkt zou kunnen doen stijgen.

  • 3Q 2021: stijging met 36,6%
  • 4Q 2021: 21,6% gestegen
  • 1Q 2022: 5,8% gestegen
  • 2Q 2022: 8,6% gestegen
  • 3Q 2022: 8,5% hoger
  • 4Q 2022: stijging met 12,4%

Winstmarges in de buurt van recordhoogte ooit

Butters schat ook dat de nettowinstmarge van de S&P 500-bedrijven zou kunnen eindigen met de 12,8% van het maart-kwartaal, de op één na hoogste marge sinds FactSet deze statistiek in 2008 begon te volgen. Hij is ook gestegen van 12,3% slechts twee weken geleden.

Hij laat analisten marges voorspellen van respectievelijk 12,1%, 12,5% en 12,8% voor het vierde kwartaal van dit jaar en het eerste en tweede kwartaal van volgend jaar. Het zou niet verwonderlijk zijn als de marges wat teruglopen.

Breedte zwakker

Een technische indicator die beleggers volgen, is het aantal aandelen in uptrends versus downtrends of hoeveel aandelen nieuwe hoogtepunten bereiken versus nieuwe dieptepunten. Sinds begin juli is het percentage aandelen dat boven hun 200 dagelijks voortschrijdend gemiddelde handelt, gedaald van ongeveer 92% naar 72% op dit moment. Aangezien aandelenindexen nieuwe hoogtepunten bereiken, is dit een indicatie dat het wordt gevoed door een klein aantal aandelen. Technische investeerders geven er de voorkeur aan dat een groter aantal deelneemt voor het geval de weinigen die de leiding hebben, wankelen.

De markt is zelfgenoegzaam

Nu de aandelenmarkten nieuwe hoogtepunten hebben bereikt, tonen beleggers zelfgenoegzaamheid over elk groot nadeel, zoals gemeten door de VIX of Volatility Index. Wanneer het daalt en zich op een laag niveau bevindt, zoals nu met 16.26, betekent dit dat als er iets onverwachts gebeurt, dit een groter dan normaal effect op de neerwaartse trend kan hebben.

Source link

Zakelijk