Aandelen lijken een vierdaagse dia te doorbreken

Aandelen lijken een vierdaagse dia te doorbreken

Belangrijkste leerpunten:

  • Beleggers zien enige verwarring na de mini-taper van de ECB
  • Een toename van de uitgifte van bedrijfsobligaties kan een toename van het terugkopen van aandelen betekenen
  • SPAC’s zijn mogelijk uit, terwijl reverse repo’s mogelijk zijn

Na vier rechte neerwaartse dagen op een korte handelsweek, kunnen aandelen zich oprichten voor een hogere opening. De markt zat van de ene op de andere dag constant in de lift. De Producer Price Index (PPI) kreeg echter nauwelijks een reactie van futures-handelaren. Goudbugs, die over het algemeen gevoelig zijn voor inflatie, hebben goudfutures (/GC) niet van het 1.800 niveau gebracht.

Als maatstaf voor de inflatie op groothandelsniveau kwam de PPI binnen zoals verwacht. Dit is goed nieuws voor beleggers die zich zorgen maken over inflatie. De consumentenprijsindex (CPI) van maandag doemt echter nog steeds op. Bovendien handelt de kruidenier Kroger (KR) lager nadat hij lagere inkomsten had gerapporteerd, ondanks de winst.

Wells Fargo (WFC) was van de ene op de andere dag een grote beweger, met een stijging van ongeveer 2%. Blijkbaar zien beleggers daar waarde in, ondanks dat WFC opnieuw een boete krijgt opgelegd door banktoezichthouders voor onveilige praktijken. Volgens een analist waren de boetes veel lager dan verwacht.

Denk eraan om dit weekend je gedachten en gebeden te houden met degenen die zoveel hebben opgeofferd op 9-11.

De niet-taps toelopende

De tape over tapering lezen wordt moeilijker omdat we tegenstrijdige berichten zien van de centrale banken. Donderdag maakte de Europese Centrale Bank (ECB) plannen bekend om het tempo van de aankoop van activa te vertragen. De bankpresident Christine Lagarde gebruikte de aankondigingspersconferentie echter om haar standpunt te verduidelijken door te putten uit de geest van Margret Thatcher: “De dame loopt niet taps toe”. (In 1980 zei de Britse premier Margret Thatcher: “de dame is er niet om te keren” als reactie op de druk die verband houdt met haar economisch beleid.) Dus, hoe moeten we deze vermindering noemen?

Je kunt het noemen wat je wilt, maar president Lagarde maakte duidelijk dat totdat inflatie een probleem wordt, ‘echt’ afbouwen misschien niet nodig is. Momenteel ziet Europa de inflatie onder de doelstelling van 2% liggen, dus de druk om af te bouwen is laag.

De non-taper tapering of mini-tapering roept de vraag op: “Zal de Fed de noodzaak voelen om de acties van de ECB te matchen met een eigen “verlaging”?” Fed-voorzitter Jerome Powell ziet al toenemende druk van leden van de raad van bestuur van de Fed om af te bouwen. Zoals vermeld in de Market Update van woensdag, was Jim Bullard, president van de St. Louis Fed, in zijn interview met de Financial Times openhartig dat de afbouw voor het einde van het jaar zou moeten beginnen. Of dat werkelijkheid wordt, valt nog te bezien.

Zoals het er nu uitziet, lijkt de markt niet te geloven dat de Fed snel zal handelen. De 10-jarige Treasury Index (TNX) daalde meer dan 3% op het nieuws en het E-mini Euro FX (/E7) futures-contract steeg met slechts 0,06% op het nieuws.

Maar er is meer aan de hand dan alleen de centrale banken die op de obligatiemarkten spelen.

Bedrijfsobligaties of bedrijfsinkoop?

Volgens een recent Bloomberg-rapport proberen emittenten van hoogwaardige bedrijfsobligaties investeerders te lokken die rijk zijn aan contanten. Hoe? Welnu, de obligatiemarkt zag 21 deals met een geschatte $ 45 miljard aan wekelijkse verkopen. Bedrijven zoals Caterpillar (CAT), Home Depot (HD) en American Honda zijn enkele van de topnamen die geld willen inzamelen op de obligatiemarkten.

De enige nieuwe emittenten op de hoogrentende markten zijn Papa John’s (PZZA) en Solenis. Nu de rente laag is en voordat de Fed begint af te bouwen, is het misschien een goed moment voor bedrijven om wat kapitaal aan te trekken, omdat het aanbod beperkt is. De Fed koopt nog steeds grote hoeveelheden staatsobligaties op en het congres vecht nog steeds over het schuldenplafond. Het kan dus een goede timing zijn om kredietverstrekkers te vinden.

Het is mogelijk dat veel bedrijven een groeiende pijplijn van acquisities en leveraged buy-outs zien die het potentieel hebben om toekomstige groei te bieden. Een ander populair gebruik kan natuurlijk het terugkopen van aandelen zijn. Business Insider en MarketWatch meldden dat programma’s voor het terugkopen van aandelen in maart 2021 een recordhoogte bereikten en in april het op één na hoogste maandtotaal van 200 miljard dollar.

Het is ook mogelijk voor sommige bedrijven om enig succes te zien met terugkopen. Volgens een onderzoek van Ned Davis Research zou de S&P 500 tussen 2011 en 2019 19% lager zijn geweest als de terugkopen er niet waren geweest. Deze praktijk is natuurlijk controversieel en heeft de aandacht getrokken van congresleden. CNBC meldde dat de Democraten een voorstel overwogen om belasting te heffen op bedrijven die een “aanzienlijk” aantal aandelen terugkopen.

Aanhoudende turbulentie voor luchtvaartmaatschappijen: Een andere sector die veel aandacht van het congres heeft gekregen, zijn luchtvaartmaatschappijen. Beleggers in luchtvaartmaatschappijen zijn de afgelopen 18 maanden op zoek gegaan naar zieke zakken vanwege de pandemie. Ten eerste werden ze geaard door de lockdowns en daalden de voorraden. Toen vonden ze steun van een reddingsoperatie van de overheid die de aandelenkoersen van de luchtvaartmaatschappij hielp. Nu worden ze geconfronteerd met stijgende olieprijzen, annuleringen en arbeidsproblemen, die het allemaal opnieuw moeilijk maken.

American (AAL), Delta (DAL), JetBlue (JBLU), Southwest (LUV) en United (UAL) hebben allemaal een vertraging van boekingen en een toename van annuleringen gemeld. Opkomende gevallen van Delta-varianten lijken alarm te slaan bij reizigers. Johns Hopkins University meldt een vertraging in gevallen van 30% wekelijkse verhogingen tot 11% verhogingen. Als de trend doorzet of daalt, kan dat goed nieuws zijn voor luchtvaartmaatschappijen.

Het is echter mogelijk dat Covid-19 luchtvaartmaatschappijen, met name UAL, mogelijk geen tegenwind bezorgt. Het bedrijf heeft zijn werknemers een deadline van 27 september gegeven om zich te laten vaccineren of om te worden ontslagen of onbetaald verlof te krijgen. Hoewel er vrijstellingen kunnen zijn om medische of religieuze redenen, kan UAL te maken krijgen met een tekort aan arbeidskrachten, afhankelijk van de naleving door de werknemers.

Maar mensen motiveren om te handelen is ook een probleem met SPAC’s.

Is er een verzilvering voor SPAC’s? SPAC’s of Special Purpose Acquisition Companies waren een jaar geleden behoorlijk populair, maar zijn mogelijk uit de gratie geraakt. Misschien zijn beleggers in de war over de SPAC-acquisities omdat de bedrijven hun aandelen inwisselen voorafgaand aan de dealstemming en vervolgens voor de acquisitie stemmen. Door de aflossingen zitten SPAC-managers zonder het geld dat nodig is om de overnames te voltooien. Dus de SPAC’s moeten dan een nieuwe coalitie bij elkaar schrapen of meer van hun eigen geld in de deal stoppen om het door te laten gaan.

Om een ​​beter idee te krijgen van wat er aan de hand is, zag Spring Valley Acquisition (SV) investeerders onlangs ongeveer 80% van hun aandelen terugkopen volgens een CNBC-rapport. Centricus, Arquit Quantum (CENH) zag beleggers vlak voor de stemming $ 32,4 miljoen van de kapitalisatie van $ 32,5 miljoen inwisselen. Vanwege deze aflossingen hebben veel SPAC’s moeite om hun aandelenkoers boven het buy-in-niveau van $ 10 te houden. Bij de sluiting van donderdag handelde SV op $ 9,16 en CENH was in de buurt van $ 8,35 per aandeel.

Maar het inlossingsprobleem heeft er niet voor gezorgd dat deals werden aangekondigd. Donderdag meldde Reuters dat het Amerikaanse e-commercebedrijf Packable plannen heeft aangekondigd om te fuseren met SPAC Highland Transcend Partners (HTPA) voor $ 1,55 miljard. Daarnaast kondigde Energy Vault plannen aan om te fuseren met SPAC Novus Capital Corp. II (NXU) voor ongeveer $ 100 miljoen per The Wall Street Journal. Beleggers zullen moeten afwachten of de SPAC’s kunnen worden ingewisseld wanneer de stemming komt.

Het is belangrijk op te merken dat SPAC’s complex zijn en op verschillende manieren verschillen van traditionele aandelen. Beleggers moeten zichzelf informeren en begrijpen hoe deze instrumenten werken. In sommige gevallen kunnen SPAC’s binnen de definitie van penny-aandelen van de SEC vallen of worden ze beschouwd als micro-cap-aandelen, die doorgaans weinig worden verhandeld en volatieler zijn dan large-cap-aandelen.

De omgekeerde repo-risico’s van de Fed: De Fed ziet geldproblemen van een ander soort.

Een van de verantwoordelijkheden van de Open Market Trading Desk van de Federal Reserve, ook wel bekend als ‘the Desk’, is het faciliteren van omgekeerde repo-overeenkomsten die ‘reverse repo’ of ‘RRP’ worden genoemd. In een notendop betekent dit dat wanneer banken overtollige middelen hebben boven hun kapitaalvereisten, ze een plek zoeken om die fondsen van de ene op de andere dag uit te lenen – meestal aan andere banken. Als er geen afnemers zijn, lenen banken aan de balie.

De afgelopen maanden hebben banken de Desk meer en meer moeten gebruiken omdat de liquiditeit in het systeem gelijk lijkt te zijn met contant geld. In juni naderde de Desk voor het eerst $ 1 biljoen per Barron’s. De reden hiervoor is dat de Schatkist ook gebruik maakt van de Desk en 459 miljard dollar contant bij zich had.

Minister van Financiën en voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen heeft een beroep gedaan op het congres om snel actie te ondernemen om het schuldenplafond te verhogen of op te schorten. Anders moet de Schatkist straks misschien nog meer op de Desk gaan vertrouwen.

TD Ameritrade®-commentaar alleen voor educatieve doeleinden. Lid SIPC.

Source link

Zakelijk