Aandelen bereiken nieuwe records nadat Fed zegt dat het de pandemische stimulans zal verminderen

Aandelen bereiken nieuwe records nadat Fed zegt dat het de pandemische stimulans zal verminderen

bovenlijn

De aandelenmarkt schudde eerdere verliezen van zich af en bereikte woensdag opnieuw nieuwe hoogtepunten, nadat de Federal Reserve had gezegd dat de economie sterk genoeg was voor de centrale bank om te beginnen met het verminderen van het historische stimuleringsniveau dat zij de markten heeft geboden sinds het begin van de Covid-19-pandemie. .

Belangrijkste feiten

Alle drie de belangrijkste indices stonden in het rood vóór de aankondiging van de Fed, maar werden positief over het nieuws en sloten voor de derde dag op rij op een record: de Dow Jones Industrial Average steeg 0,3%, terwijl de S&P 500 0,7% won en de technologie zware Nasdaq Composite steeg met 1%.

In een beweging die algemeen wordt verwacht door investeerders, kondigde de Federal Reserve woensdag aan dat ze zou beginnen met het afbouwen van haar programma voor het opkopen van pandemische obligaties van $ 120 miljard “in het licht van de vooruitgang die de economie heeft geboekt”.

Het is niet verwonderlijk dat de centrale bank de rente ongewijzigd liet, maar ook toegaf dat de economische groei in het derde kwartaal vertraagde als gevolg van beperkingen in de toeleveringsketen en inflatie, waarvan Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat dit waarschijnlijk tot medio 2022 zal duren.

Fed-functionarissen verduidelijkten ook hun standpunt over de inflatie, die nog steeds in de buurt van het hoogste niveau in 30 jaar ligt, en zeiden dat het “naar verwachting van voorbijgaande aard zal zijn”.

De aandelen van Lyft en CVS stegen dankzij solide derdekwartaalresultaten, terwijl de aandelen van Zillow met meer dan 20% daalden nadat de resultaten niet aan de verwachtingen hadden voldaan en het bedrijf zei dat het zijn home-flipping-activiteiten zou stopzetten.

Waarop moet u letten:

Ondanks de verzekering van de Fed dat het “van voorbijgaande aard” is, is de inflatievrees de afgelopen weken toegenomen, waarbij de markt al verschillende renteverhogingen voor begin 2022 heeft ingeprijsd. Beleggers kunnen ook schrikken als het tempo waarin de Fed haar obligatie-aankopen afbouwt, verandert . “We zijn bereid om het tempo van de aankopen aan te passen als de economische vooruitzichten dat rechtvaardigen”, zei Powell op zijn persconferentie.

Cruciale citaten:

“De markten zijn kalm gebleven” na de aankondiging van de Fed, “wat aantoont hoe goed de Fed het besluit om af te bouwen telegrafeerde”, zegt Cliff Hodge, chief investment officer van Cornerstone Wealth. De Fed-vergadering “verliep zoals gepland”, beaamt Oanda senior marktanalist Edward Moya. Nu Fed-voorzitter Powell vasthoudt aan het argument dat inflatie van voorbijgaande aard is, “zou de prijsdruk in het tweede of derde kwartaal moeten afnemen” en “zullen de aandelen de records blijven verbeteren”, voegt hij eraan toe.

Belangrijkste achtergrond:

De Federal Reserve heeft de rente op nul gehouden sinds de coronaviruspandemie de Amerikaanse economie in maart 2020 teisterde. Hoewel de centrale bank zei dat de economie goed herstelde, blijven er verschillende obstakels bestaan, waaronder tekorten aan arbeidskrachten, beperkingen in de toeleveringsketen en hogere kosten. Dat weerhield de aandelenmarkt er niet van om nieuwe hoogtepunten te bereiken: de S&P 500 steeg in oktober met meer dan 5% voor zijn beste maand tot nu toe dit jaar. De bedrijfswinsten in het derde kwartaal zijn veerkrachtig gebleken ondanks de aanhoudende zorgen van beleggers over het economisch herstel: van de 362 bedrijven in de S&P 500 die tot nu toe resultaten hebben gerapporteerd, heeft 81% de verwachtingen overtroffen, aldus Refinitiv.

Verder lezen:

Federal Reserve verlaagt pandemische stimulans, zal eindigen in juni (Forbes)

Source link

Zakelijk