35% per jaar gestegen sinds 1999, Nvidia-aandelen profiteren van Metaverse

35% per jaar gestegen sinds 1999, Nvidia-aandelen profiteren van Metaverse

Nvidia – de in Santa Clara, Californië gevestigde ontwerper van grafische verwerkingseenheden (GPU’s) voor gaming en systeem-op-een-chip-eenheden voor de mobiele computer- en automobielmarkt – is op de lange en korte termijn.

Hoezo? Op 4 november bereikte de marktkapitalisatie van Nvidia $ 700 miljard dankzij het optimisme van investeerders dat het bedrijf een zinvolle boost zal krijgen van zijn inkomsten uit de uitgaven van Facebook om zijn metaverse op te bouwen, volgens Marktoverzicht.

Dat beleggersoptimisme is niets nieuws. Nvidia-aandelen zijn in 2021 met 127% gestegen en zijn met 35,3% op jaarbasis gestegen sinds ze in januari 1999 openbaar werden verhandeld.

Met de aandelenhandel 5% onder het hoogste punt ooit, zie ik twee redenen om te kopen – Nvidia

  • Leads in grote, snelgroeiende markten
  • Zal een nieuwe groeikatalysator aanboren – de metaverse capex van Facebook

(Ik heb geen financieel belang bij de effecten die in dit bericht worden genoemd).

Nvidia’s gemengde winstrapport over het tweede kwartaal

Alvorens op die redenen in te gaan, was het laatste winstrapport van Nvidia voor het fiscale tweede kwartaal dat eindigde op 1 augustus een allegaartje. Volgens CNBC, de inkomsten van Nvidia overtroffen de verwachtingen; de verkoop van cryptocurrency-chips schoot echter tekort.

De inkomsten en inkomsten van Nvidia overtroffen de verwachtingen. De inkomsten stegen met 68% tot $ 6,51 miljard – $ 280 miljoen meer dan analisten hadden verwacht; de aangepaste winst van $ 1,04 was drie cent boven de consensus; en Nvidia’s nettowinstmarge van 36% was 127% hoger dan het jaar ervoor, volgens CNBC.

Een donkere wolk in dit rapport was lager dan de verwachte verkoop van CMP, het cryptocurrency-chipproduct. De CMP-inkomsten van $ 266 miljoen waren 27% lager dan de voorspelling van $ 400 miljoen die Nvidia in mei 2021 aan investeerders gaf.

Toch is deze markt relatief onbelangrijk voor de totale business.

Leads in grote, snelgroeiende markten

Nvidia haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit zijn leidende positie in twee zeer grote markten: GPU’s en datacenter-chipsets.

De GPU-markt groeit met een gemiddeld jaarlijks percentage van 33,6% en zal naar verwachting in 2027 een totale omzet van ongeveer $ 201 miljard bereiken, volgens Valuates Reports.

Volgens Jon Peddie Research had Nvidia vanaf augustus 2021 83% van de GPU-markt in handen. De reden hiervoor is Nvidia’s Deep Learning Super Sampling (DLSS)-opschalingstechniek die een betere beeldkwaliteit biedt door gebruik te maken van “AI en machine learning op speciale Tensor-kernen op zijn RTX-kaarten om het beeld met een hogere getrouwheid te reconstrueren”, aldus digitale trends.

Nvidia’s enorme voorsprong op het gebied van GPU-marktaandeel stelt het in staat om ontwikkelaars te overtuigen om zijn DLSS en andere propriëtaire technologieën te gebruiken.

Hoewel de wereldwijde markt voor datacenterchips kleiner is en langzamer groeit, stelt Nvidia’s AI-leider het in staat om deze markt te domineren. Volgens Allied Research zal de wereldwijde omzet van datacenter-chipsets naar verwachting met 9,4% per jaar stijgen tot 15,6 miljard dollar in 2025.

In 2020 genoot Nvidia 80,6% van de markt voor AI-processors die worden gebruikt in de cloud en in datacenters, volgens Omdia’s AI-processors voor cloud- en datacenter-prognoserapport.

Waarom loopt Nvidia hier voorop? Jonathan Cassell, hoofdanalist, advanced computing, bij Omdia noemde zijn leidende rol in het leveren van GPU-afgeleide chips die deep learning versnellen met behulp van AI.

Bovendien zouden gebruikers hoge overstapkosten maken om concurrerende chips te gebruiken. Zoals Cassell opmerkte: “NVIDIA’s Compute Unified Device Architecture (CUDA) Toolkit wordt bijna universeel gebruikt door de AI-softwareontwikkelingsgemeenschap, waardoor de GPU-afgeleide chips van het bedrijf een enorm voordeel in de markt krijgen.”

De Metaverse van Facebook bouwen

Facebook is van plan om de metaverse te bouwen – wat doet denken aan het publiek in Apple’s beroemde 1984 advertentie voor de Macintosh.

Om de metaverse te bouwen, zal Facebook zijn kapitaaluitgaven verhogen. Hoe veel? Facebook 2022 capex zal naar verwachting tussen de $ 29 miljard en $ 34 miljard liggen – het middelpunt daarvan is 66% meer dan het zal uitgeven in 2021, volgens Datacenter dynamiek.

Dit vertegenwoordigt $ 10 miljard aan nieuwe adresseerbare marktkansen voor Nvidia. Zoals MarketWatch meldde, schreef Wells Fargo-analist Aaron Rakers dat Nvidia’s Omniverse Enterprise-aanbod een nieuwe marktkans van “ten minste $10 miljard in de komende vijf jaar” zou kunnen betekenen.

Nvidia beschrijft de Omniverse-services als een “platform voor het verbinden van 3D-werelden in een gedeeld virtueel universum” waarvoor gebruikers maar liefst $ 9.000 per jaar per werkgroep betalen.

Verwachtingen derde kwartaal

Wells Fargo heeft een koersdoel gesteld van 320 dollar per aandeel voor Nvidia. Die uitkomst zou echter in gevaar kunnen komen als Nvidia beleggers teleurstelt bij het bekendmaken van de resultaten over het derde kwartaal.

Nvidia zal naar verwachting een omzetgroei van 45% rapporteren in het kwartaal eindigend op 31 oktober tot $ 6,8 miljard – $ 270 miljoen meer dan de consensus, volgens VentureBeat, terwijl analisten een winst per aandeel van $ 1,04 voorspellen – 96% meer dan het voorgaande jaar.

Als Nvidia de verwachtingen overtreft en de begeleiding verhoogt, denk ik dat zijn aandeel investeerders zal blijven belonen.

Source link

Zakelijk