3 redenen waarom Fed Tapering de aandelenmarkt niet zal laten ontsporen

3 redenen waarom Fed Tapering de aandelenmarkt niet zal laten ontsporen

Er is een gezegde op Wall Street: “De trend is je vriend totdat hij stopt.” De trend is nog steeds omhoog voor de Amerikaanse aandelenmarkt, die zojuist voor de vijfde achtereenvolgende week steeg. De S&P 500-index is 16 van de afgelopen 18 dagen gestegen; een zeldzame streak die voor het laatst plaatsvond in 1990.

De winsten van deze week kwamen op de hielen van de Federal Reserve die eindelijk aankondigde dat ze klaar is om te beginnen met het afbouwen van haar laatste QE-programma. De Fed zal het huidige maandelijkse aankooptempo van $ 120 miljard verlagen door de aankopen van schatkistpapier met $ 10 miljard per maand en door hypotheken gedekte effecten met $ 5 miljard te verminderen.

Hoewel de aankondiging algemeen werd verwacht, waren sommige handelaren verrast door hoe gemakkelijk de markt het nieuws van zich afschudde. Hier zijn drie redenen waarom Fed-tapering deze bullmarkt niet zal laten ontsporen.

#1: QE Is Niet Altijd bullish

Een populaire grafiek die regelmatig wordt gedeeld in de financiële Twittersfeer, vergelijkt de groei van de balans van de Fed met de stijging van de S&P 500. U hebt geen MBA of CFA nodig om de correlatie op te merken.

Sinds 2008 presteerde de S&P 500 beter toen de Fed haar balans uitbreidde. Maar wat als beleggers die correlatie verwarren met causaliteit?

Quantitative easing (QE) is het proces waarbij een centrale bank haar balans uitbreidt om activa zoals staatsobligaties en door hypotheken gedekte effecten op de open markt te kopen.

Als QE echter bullish is voor aandelen, waarom is de Japanse aandelenmarkt dan zo achtergebleven? Japan heeft meer gedaan monetaire interventie dan enig ander land in de ontwikkelde wereld. Toch bleef de Japanse aandelenmarkt aanzienlijk achter bij de VS en Europa.

Sinds 2000 heeft de Bank of Japan (BOJ) haar balans agressiever uitgebreid dan de Federal Reserve.

Japan begon op QE-programma dat omvatte de aankoop van obligaties in maart 2001. Binnen twee jaar verhoogde de BOJ haar monetaire basis met ongeveer 60%. Sindsdien heeft de Bank of Japan haar balans in een sneller tempo uitgebreid dan de Amerikaanse centrale bank. Dit lijkt echter niet veel te hebben gedaan om het relatieve rendementsprofiel van Japanse aandelen te verbeteren.

Een manier om een ​​proefschrift over macro-investeringen te testen, is door globaal te denken. Als QE de belangrijkste bullish katalysator was die de Amerikaanse aandelenmarkt aanstuurde, had het nog meer bullish moeten zijn voor de Japanse markt. Maar in de woorden van Gertrude Stein: “Er is daar geen.”

Er is dan ook geen reden om aan te nemen dat het afbouwen van QE noodzakelijkerwijs bearish is voor aandelen.

#2: Tarieven daalden tijdens de laatste QE-afbouw

Wanneer de Fed obligaties koopt, is het doel de obligatiekoersen te stimuleren en de rendementen te onderdrukken. Sommigen maken zich zorgen dat QE-tapering de rente op een schadelijke manier zal doen stijgen.

Het is echter belangrijk om te kijken hoe de rentetarieven zich daadwerkelijk hebben gedragen wanneer de Fed QE heeft uitgevoerd of is afgebouwd. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn de rendementen tijdens eerdere QE-periodes gestegen en gedaald toen de Fed begon af te bouwen.

Zo implementeerde de Fed QE1 van 25 november 2008 tot 31 maart 2010. In die periode steeg de 10-jaarsrente op staatsobligaties met 72 basispunten.

Aan de andere kant daalde de rente op tienjarige staatsobligaties met 57 basispunten toen de Fed aan het einde van QE3 begon af te bouwen.

Als het verleden de proloog is, is de vrees voor een afbouw van de QE die tot veel hogere rentetarieven zal leiden, misplaatst.

#3: QE is samentrekkend

Velen associëren QE met het woord ‘stimulus’, maar er zijn meer aanwijzingen dat het samentrekkend is.

QE belemmert de groei van leningen door zich te richten op het lange einde van de rentecurve. De spreiding tussen de korte en lange rente bepaalt hoe winstgevend de kredietverlening is. Door de spread te verkleinen, verkleinen monetaire functionarissen de neiging van kredietverstrekkers om leningen te verstrekken.

Ken Fisher heeft dit beschreven in een kolom voor RealClearMarkets.com. Hij schreef: “De Fed heeft na de financiële crisis van 2008 drie enorme QE-rondes ingezet. De kredietverlening en de groei van de officiële geldhoeveelheid verschrompelden. In de vijf Amerikaanse expansies vóór 2008 bedroeg de groei van de kredietverlening gemiddeld 8,2% op jaarbasis. Maar vanaf de eerste langetermijnaankopen van schatkistpapier door de Fed in maart 2009 tot de aanvankelijke afbouw van december 2013 bedroeg de groei van de leningen gemiddeld slechts 0,8% op jaarbasis. Nadat het afbouwen de onzin had weggenomen, versnelde het, met een gemiddelde van 5,8% totdat COVID-vergrendelingen de uitbreiding afknotten.”

De ervaringen van Japan met QE zijn wederom leerzaam. Japanse banken zitten vast in een zeer lange bearmarkt. Sinds 2000 heeft de Japanse TOPIX Bank Index een rendement van -44% behaald, vergeleken met +74% voor de TOPIX Index en + 285% voor de MSCI World Index.

Sinds de start van QE in de VS hebben de banken ondermaats gepresteerd. Ondertussen is de omloopsnelheid van het geld dat door het Amerikaanse financiële systeem stroomt sterk gedaald.

Hoewel de bankreserves zijn toegenomen als gevolg van QE, hebben banken niet veel van die overtollige reserves omgezet in nieuwe leningen die de particuliere sector kan gebruiken voor uitbreidingsdoeleinden. Dit is gedeeltelijk de reden waarom de meest recente economische cyclus het zwakste groeitempo van het bbp sinds de Tweede Wereldoorlog kende. Het was een lange cyclus, maar niet bijzonder sterk.

QE speelde slechts een hoofdrol in een van de laatste 8 economische cycli in de VS, en die cyclus kende toevallig de zwakste groei van het stel. Dus, lijkt het niet gek om je zorgen te maken over het einde van QE?

Voor alle duidelijkheid: er zijn legitieme redenen voor beleggers om nu voorzichtig te zijn. QE-tapering hoort daar niet bij.

Source link

Zakelijk